Luchtkwaliteit Arnhem matig; tijd voor maatregelen?

Website Longfonds

Op de website van het Longfonds (voorheen Astma Fonds) kan worden getest wat de luchtkwaliteit is van een bepaalde locatie. Voor Arnhem was de uitslag zondagmiddag ‘matig’, met de verdere uitleg “De lucht bij jou in de buurt is nu niet gezond”. De luchtkwaliteit kan goed, matig, onvoldoende of slecht zijn.

Alleen bij de uitslag “goed” is, wordt gezonde lucht ingeademd. Hoe viezer de lucht en hoe vaker die wordt ingeademd, hoe groter de kans is om ziek te worden. Het Longfonds vindt dat de lucht in Nederland gezonder moet worden en pleit in politiek Den Haag voor een Nationaal Luchtplan.

Het Longfonds roept op om via hun website zoveel mogelijk ‘checks’ te doen naar de luchtkwaliteit om het pleidooi voor een Luchtplan te ondersteunen. “Samen staan we sterk!, staat er op de website. Daar is ook het boekje ‘Gezonde Lucht’ te bestellen.

De gegevens die het Longfonds gebruikt voor de ‘check’ komen van het RIVM. Met 100 meetstations in Nederland wordt de luchtkwaliteit (fijnstof, ozon en stikstofdioxide) continue gemeten en elke drie uur is een nieuwe waarde beschikbaar. De berekening is echter niet fijnmazig genoeg om plaatselijke verschillen te kunnen zien binnen een gemeente.

Dat laatste viel ook VVD-raadslid Udo Kelderman op die contateerde dat de berekening van de luchtkwaliteit op de Hoge Veluwe eveneens matig was. Hij spreekt daarmee zijn twijfels uit over de betrouwbaarheid van de ‘check’ op de website van het Longfonds en stelt dat extra maatregelen overbodig zijn.

Wat de in maart of april te verwachten gemeentelijke nota over de bereikbaarheid van de binnenstad en de verscherping van de handhaving van de milieuzone voor vrachtauto’s zal bijdragen aan de Arnhemse luchtkwaliteit valt nog af te wachten. Maar of die maatregelen ook voldoende bijdragen aan schone lucht kan over een tijd mogelijk zichtbaar worden via de ‘check’ op de website van het Longfonds.

 

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Luchtkwaliteit Arnhem matig; tijd voor maatregelen?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*