Groot Gelders actieplan jaagt straks woningbouw aan

De Tiny Houses in Meinerswijk © www.facebook.com/Meinerswijkkrant

Er is een groot Gelders actieplan tegen woningnood in de maak. Gelderland gaat flink investeren in het aanjagen van de woningbouw. Naar verluidt wordt er gesproken over een investering van tientallen miljoenen. Later dit jaar besluit Gedeputeerde Staten hierover en volgend jaar neemt Provinciale Staten een formeel besluit. Wie denkt dat woningnood alleen in Arnhem of Nijmegen voorkomt, komt bedrogen uit: ook in Eibergen is woningnood.

Tiny houses zijn daar de oplossing, net zoals die in het Arnhemse Meinerswijk staan. De gemeente Berkelland werkt aan de uitgangspunten voor plaatsing en de Arnhemse projectontwikkelaar ArthurArmstrong bv werkt aan een plan om op een kavel de flexibele huizen te plaatsen. CDA-fractievoorzitter Gerard Hilhorst in de gemeente Berkelland ziet het helemaal zitten. Vooral tot 2025 is er volgens hem een schreeuwend tekort aan eenpersoonswoningen in Berkelland.

Tiny houses zijn kleine, tijdelijke woningen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Voor de mensen die zich verenigd hebben in Tiny House Nederland biedt het vooral de gelegenheid om bewuster en duurzamer te wonen met wat je echt nodig hebt. Ook de gemeente Berkelland vindt het aanjagen van nieuwe innovatieve vormen belangrijk. Daarom werkt de gemeente nu aan de uitgangspunten om ze te plaatsen. 

‘Woningen voor kleine huishoudens nauwelijks beschikbaar’

Met tiny houses kunnen mensen in Berkelland en dus zeker in Eibergen blijven wonen en juist de huishoudens van een persoon, zoals jongeren of mensen die scheiden, kunnen moeilijk een plek vinden, zegt Hilhorst. ‘Die woningen zijn niet of niet snel genoeg beschikbaar.’ Met de tiny houses kunnen mensen dus sneller een huis vinden. Hilhorst: ‘Wonen moet bereikbaar zijn en betaalbaar.’

Berkelland is een heel aantrekkelijk gebied om te wonen, zegt Hilhorst. Vooral de upgrade van de N18, vroeger een weg met veel files heeft daar aan bijgedragen. ‘Vanuit Neede ben je nu bijvoorbeeld in tien minuten in Enschede. Je doet er in Enschede langer over van de ene kant van de stad naar de andere kant dan vanuit Neede, om maar wat te noemen. Met deze huizen kunnen ook eenpersoonshuishoudens er makkelijker voor kiezen om niet in de stad te gaan wonen maar in Berkelland.’

Het sluit ook aan bij het beleid dat op het provinciehuis in de maak is. Gelderland wil meer ‘vaste’ woningen en ook meer ruimte voor flexibele woningen. Gedeputeerde Peter Kerris (PvdA, ruimtelijke ordening): ‘De provincie Gelderland werkt aan een Actieplan Wonen om de woningbouw te versnellen. Vooral starters kunnen geen betaalbare woning meer vinden. Het toevoegen van flexibele woningen is onderdeel van het actieplan.’ Naar verluidt gaat het actieplan gepaard met tientallen miljoenen.

Dat actieplan gaat ook gelden voor stedelijke gebieden waar fors gebouwd moet worden en je in de tussentijd tijdelijke woningen kunt neerzetten. Zoals het ‘Tiny Paradise’ in Arnhem. In afwachting van de bouw van de wijk Meinerswijk heeft de Arnhemse corporatie Volkshuisvesting hier 16 tiny houses geplaatst. Kerris: ‘De inzet van flexibele woningen vraagt om een flexibele aanpak. We willen meer ruimte om flexibel te bouwen met minder regels. Nu moeten tijdelijke woningen aan dezelfde eisen voldoen als permanente woningen. Dit vertraagt de bouw, verhoogt de kosten en maakt het moeilijker de flexibele woningen snel te verplaatsen.’

Bewoners verzorgen de buurtbarbecue

In Arnhem bevallen de tiny houses goed en in bijvoorbeeld Nieuwegein ook. In Nieuwegein staan nu tiny houses tot de tijd dat de kavel waar ze op staan, ontwikkeld wordt. ‘Het zijn fijne bewoners, ze organiseren voor de buurt barbecues en buurtontmoetingen’, zegt Ron van Schaik van de gemeente Nieuwegein. ‘Het is ook duurzaam. Als je zo klein woont, dan kun je niet veel spullen hebben. Ze zijn zelfvoorzienend: ze hebben de riolering zelf verzorgd en ook de opwekking van elektriciteit doen ze zelf, met zonnecollectoren.’ Eerst had de gemeente wel wat bedenkingen. Maar de projectontwikkelaar heeft samen met Tiny Houses Utrecht gezorgd voor een passende groep bewoners. De gemeente heeft het mogelijk gemaakt door aangepaste regelgeving. Van Nieuwegein hebben de bewoners bijvoorbeeld ook een huisnummer gekregen, dat net als de tiny houses tijdelijk is. Over een aantal maanden gaan de tiny houses daar weer weg.

‘Tiny houses ei van Columbus voor Gelderland’

Algemeen Directeur Harm Mensink van ArthurArmstrong bv denkt dat Nieuwegein een goed voorbeeld is voor de gemeente Berkelland, zeker in deze periode van woningnood. Hij heeft bij de gemeente, namens de grondeigenaar een plan ingediend voor een nu nog agrarisch perceel van 7300 vierkante meter aan de zuidrand van Eibergen.

De woningen die ArthurArmstrong op het oog heeft, variëren van 24 tot 90 vierkante meter en ook de huizen van 24 vierkante meter hebben alle voorzieningen. ‘Volgens ons zijn de woningen het ei van Columbus voor Berkelland. Mensen kunnen snel een tijdelijke woning bewonen waardoor spoedzoekers snel worden bediend. Ook jagen we nieuwe innovatieve woonconcepten aan met deze huizen. Bovendien wordt verpaupering door leegstand later voorkomen, omdat het tijdelijke woningen betreft. Als de bevolking kleiner wordt dan kunnen ze zo weer weggehaald. Wij hebben een plan geschreven dat alle ruimtelijke en milieukundige toetsen kan doorstaan. Het is duurzaam en flexibel. Een prima oplossing voor de gemeente Berkelland om nu in een behoefte te voorzien. En bij krimp zijn ze zo weer weg.’

Reacties