Havencollege 2.0

De veelbesproken Rijnbooghaven was nooit bedoeld voor schippers, maar alleen om naar te kijken. Een stadshaven dient niet voor container overslag of bunkeren, het gaat om de beleving van de stuurlui aan de wal. Nu er weer verkiezingen op komst zijn begint dat besef bij steeds meer mensen door te dringen. Het draagvlak voor een ´echte´ haven zakt daardoor net zo snel weg als de bestrating van de kade.

Tijd om alle opties in de coalitieblender te gooien. Daar komt zeker een aantal alternatieve Havenperspectieven uit.

Arnhem heeft al reizende tuinen, tentoonstellingsprocessies, Spitting Leaders, beken, fonteinen en pleinen. Daar moet anno 2010 ook een grootstedelijke havenbeleving van te mixen zijn.
Het begint natuurlijk stroomopwaarts. Voor de verandering nu eens niet in het Ruhrgebied of bij Lobith, maar op de Waterberg. Want water dat naar de stad moet worden gebracht, volgt uit zichzelf de weg van de minste weerstand. Daar heeft de zwaartekracht geen referendum of sluizen voor nodig. En als er 1 element is dat Arnhem onderscheidt van alle andere grote havensteden, dan is het toch het Waterberg-icoon van de ligging aan de Veluwe.

Om voldoende mensen (niet alleen de bewoners van dure hoogbouw appartementen) van de Arnhemse havenbeleving te laten genieten zijn goed toegankelijke kades nodig. Waar op de Veluwe een jaagpad zou volstaan, moet de stadshaven worden omsloten door brede boulevards, promenades en pleinen. Met terrassen, klantvriendelijke horeca, een cultuurberg …
Daarvan kunnen de verenigde kunstenaars van Blaffend Hert of de inpakkers van de Eusebiustoren vast wel een fotorealistische havencollage maken.

Dan kan het havenpanorama made in [Arnhem] dit voorjaar een reisje naar de Rijn maken. Langs alle waterrijke plaatsen van de stad komt een tijdelijke instant haven, waar iedereen de havenbeleving zelf kan proeven.

De reis begint bij het Watermuseum. Onderweg wordt de AKU fontein ingepakt, de stadhuisfontein (rond 1 april, als de vorming van het Havencollege van B&W begint), …

Met steun van Christo, Tajiri, St Hubertus en Drs P mag dan aan het eind van de reis Wim T. Schippers de veerpont naar Zuid nemen en daar een flesje Jansbeekwater in de Rijn leeg gieten.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Havencollege 2.0"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*