Heilig Hartkerk wordt zorgcentrum

Al eerder werden op deze plek godshuizen besproken. Dat was nodig om de teloorgang van kerken in het algemeen aan te stippen. Ditmaal wordt de kerk Heilig Hart van Jezus aan de Bakenbergseweg nader beschouwd.

Deze rooms katholieke kerk werd in 1928 in gebruik genomen en in 2012 gesloten. Na enige jaren van leegstand komt er nu een herbestemming tot gezondheidscentrum. Het Gulden Hart, Centrum voor mens en gezondheid heet nu – wat profaner – Gezondheidscentrum Arnhem-Noord.

Over ongeveer tien maanden is de opening van het zorgcentrum voorzien. Volgens de website guldenhart.nl werken in een gezondheidscentrum veel verschillende zorgverleners uit de eerste lijn samen om de patiënt van zo’n goed mogelijke hulp te voorzien.

De spilfunctie in dit geheel is de huisarts. Daarom heen zitten alle ondersteunende diensten. Het is bedoeling dat er laagdrempelige hulp wordt geboden voor alle hulpvragers. In ieder geval gaan huisartsen van de groepspraktijk Jachthoornlaan er spreekuur houden, komen er praktijken voor fysiotherapie en psychotherapie, alsook een audicien. Ziekenhuis Rijnstate is eveneens voor tal van dienstverleningen gecontracteerd.

Volgens projectontwikkelaar Eelco Schwirtz, is in ieder geval de begane grond van de kerk met deze zorgverleners ingevuld. Voor de overige ruimten zitten tal van – wat hij noemt éénpitters – op het vinkentouw. Hij noemt daarbij yogascholen, cosmetische dienstverleners, enzovoort.

Gemeentelijk monument

Op de foto uit 1930 zien we kerk en pastorie in volle glorie. De kerk ligt op het raakpunt van de wijken Gulden Bodem, Hoogkamp, Sterrenberg en Burgemeesterswijk. Het is één van de eerste bouwwerken die hier verrees.

Het gebouw werd ontworpen door de architect W.A.M te Riele Gzn (1867-1937) in een expressionistisch beïnvloede traditionalistische stijl. Wat opvalt aan de buitenkant zijn de bakstenen gevels en rode pannendaken. Ook het interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk en vrij donker. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden kerk en pastorie fors beschadigd.

De pastorie uit 1927 werd overigens door de Arnhemse architect W.J. Eich in een traditionalistische stijl ontworpen en is net als de kerk een gemeentelijk monument. De bedoeling is om in de oude pastorie zorgappartementen te realiseren.

Beeld: De Heilig Hartkerk aan de Bakenbergseweg 72 in Arnhem omstreeks 1930. Foto www.oud-arnhem.nl

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Heilig Hartkerk wordt zorgcentrum"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*