Hejje durs? Opening Arnhemse brouwerij

Afgelopen zaterdag was het zover: de officiële opening van Brouwerij Durs. Onder luid applaus van zo’n 300 man in het Posttheater, waar de opening werd gevierd, sloeg burgemeester Ahmed Marcouch het eerste vat aan. De enige ècht Arnhemse brouwerij is na 85 jaar eindelijk een feit.

Het was niet te missen: een bierkoets die, met paard en al, groepen geïnteresseerden, leveranciers en andere belangstellenden van het Posttheater naar de brouwerij vervoerde, de aanwezigheid van burgemeester Marcouch en de mensen die het bier met vreugde proefden. Afgelopen zaterdag was een bijzondere dag; de dag van de opening van Brouwerij Durs.

Ernemse brouwerij

Lokaal gebrouwen bier heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt in Nederland. Arnhem bleef daarin echter achter. Sinds brouwerij De Kroon 85 jaar geleden werd overgenomen, moet onze stad het zonder eigen brouwerij doen. Dit was voor Arnhemse ondernemers Maarten de Keijzer en Christian Hageraats, beiden bierliefhebbers in hart en nieren, dé reden om de handen ineen te slaan en een echte ‘Ernemse’ brouwerij op te richten.

De oprichting is tot nu toe succesvol verlopen: het eerste verkooppunt is inmiddels een feit: bij het Nederlands Watermuseum in Arnhem zij de bieren van Durs sinds vorige week verkrijgbaar. De komende tijd zullen er nog veel meer Arnhemse verkoopadressen volgen. Op dit moment zijn er zes bieren klaar, is er één in ontwikkeling en liggen er recepten klaar voor maar liefst twintig bieren. Brouwerij Durs is klaar om de Arnhemse harten te veroveren.

Postdistributiecentrum

De brouwerij bevindt zich midden in de stad, in hartje Klarendal. In het pand op Klarendalseweg 534 bevindt zich niet alleen een aantal flinke brouwtanks, maar ook een proeflokaal dat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden, zoals bierproeverijen en bedrijfsevenementen.

De naam Durs is ontstaan vanuit het Arnhemse dialect, waar durs dorst betekent. Het merk brengt een ode aan de (geschiedenis van de) stad, waarin de Jansbeek een grote rol speelt. Dat is namelijk het water waaraan de stad ontstaan is én het water waaraan de bierbrouwerijen rond de middeleeuwen aan gevestigd stonden, om het voor de brouw te gebruiken. Water is immers essentieel voor het brouwen van bier.

Door Ernemmers, voor Ernemmers. Hejje durs?

Reacties