Seelenwanderung – wandelen Langs de Jansbeek

De bijdrage van Arnhemse kunstenaar Rob Voerman op het plein voor de Eusebiuskerk

Biennale Gelderland: als u de complete Biennale presentatie wil zien (Langs de Jansbeek in Arnhem, partnerlocaties Studio Omstand en Expoplu, en natuurlijk Museum het Valkhof) heeft u nog tien dagen de tijd.

Biënnale Gelderland

De Biënnale ontstond in de jaren ‘90 en wordt sinds 2012 elke twee jaar afwisselend in Arnhem en Nijmegen georganiseerd. Voor de volgende editie wordt een eenmalige uitzondering gemaakt. Drie jaar na de vorige editie in 2016 wisselt de biënnale in 2019 de internationale kunsttentoonstelling SONSBEEK af, die in 2020 plaatsvindt. De Biënnale Gelderland is het enige beeldende kunst event dat met regelmaat de actuele stand van zaken binnen de hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland laat zien.

De Biënnale Gelderland 2019 vindt momenteel plaats en bestaat dit keer uit twee tentoonstellingen. In de binnenstad van Arnhem wordt  t/m 24 november werk in openbare ruimte langs de Jansbeek gepresenteerd dat door de geselecteerde kunstenaars speciaal voor de gelegenheid gemaakt wordt.

In Museum Het Valkhof is t/m 4 januari 2020 een tentoonstelling te zien met bestaand werk van dezelfde kunstenaars dat context biedt voor de tentoonstelling in Arnhem. De twee tentoonstellingen zijn in combinatie en afzonderlijk van elkaar te bezoeken.

De Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland.

Langs de Jansbeek

De tentoonstelling Seelenwanderung (‘zielenwandeling’- de titel is behalve een prachtig woord ook een duidelijke knipoog naar de Duitse romantiek) laat deze twee uitgangspunten samenkomen: het behoud van de door de mens bedreigde natuur versus het romantische ideaal van de natuur als spiegel van de ziel, en de nietigheid van de mens in de natuur. Deze twee lagen zullen elkaar soms overlappen. Het concept wordt op schaal, in de binnenstad van Arnhem, uitgeschreven en toegepast. Het is uiteraard niet de bedoeling om een wereldprobleem zoals de plasticsoep op dit lokale niveau op te lossen. Wel moet duidelijk worden wat op kleine schaal te doen valt aan deze kwestie die het hedendaagse discours zo sterk beïnvloedt.

Lees het hele concept van de Seelenwanderung

De geselecteerde kunstenaars zijn Rob Sweere, Aldwin Lehr, Gijs Verhoofstad, Erik Odijk, Gijs Frieling, Erik Mattijssen, Roos van Haaften, Gerda ten Thije, Mirka Farabegoli, Thijs Linssen, Isolde Venrooy, Maria Roosen, Seet van Hout, Karlijn Janssen, Rob Voerman en Frank Bruggeman.

Arnhems Hart beschrijft de route met tekst en beeld.

Informatiepunt De Kerk, Sint Walburgisplein 1
10/10/2019 — 24/11/2019
Open Woe. t/m Zo. 12.00 — 17.00

BEKIJK DE WEBSITE BIËNNALE GELDERLAND VOOR VERDERE DETAILS

 

Reacties