Hemel en aarde – Expositie van Esther Wittenberg

{

Afgelopen zondag vond de officiële opening plaats van de expositie “Hemel en aarde”. Op deze tentoonstelling is het werk te zien van de Arnhemse kunstenares Esther Wittenberg. Door omstandigheden is de officiële opening enige tijd vertraagd en is deze expositie in de plaats gekomen van een andere geplande expositie.

De expositie is in het Stadspastoraat aan de Driekoningendwarsstraat. Daar hangen ongeveer 20 werken van Esther, uitgevoerd in acrylverf op doek, die zij heeft gemaakt vanaf 1990 tot heden. Esther Wittenberg (Voorburg, 1957) tekende en schilderde al veel als kind. Na haar studie culturele antropologie in Leiden kreeg zij de schilderkist met olieverf van haar grootvader Jan Wittenberg, die kunstschilder was. Hierdoor gestimuleerd schildert zij tussen andere werkzaamheden door vooral landschappen in Bennekom en omgeving.

De opening van de expositie, die Esther zelf deed, was goed bezocht. Om en nabij 25 aanwezigen, waaronder familie, vrienden en kunstliefhebbers lieten zich door Esther meenemen in haar wereld van kennis, verwondering, nieuwsgierigheid en expressie. De uitleg gaf de tentoongestelde kunstwerken een nog diepere betekenis. Wolkenbeelden en beelden van Google Earth worden door Esther vertaald in verhalende kunstwerken. Verhalen die heel goed passen bij de titel van de expositie. Maar ook “down-to-earth” verhalen over het Edward Hopper-achtige schilderij van een Esso tankstation of het schilderij van twee meisjes op een schommel, gemaakt in de tijd dat ze haar huidige partner leerde kennen.

Begin jaren ’90 studeerde Esther Vrije Kunst aan de Arnhemse Kunstacademie (avondopleiding). In 2000 richtte Esther haar eigen bedrijf Creos op, waarmee ze ook een flinke zet geeft aan haar eigen Creativiteit, Energie en OntSpanning. Nadien schildert zij meer of minder abstracte beelden van de aarde zelf, maar ook in hemels verband. De afgelopen maanden richt ze zich weer meer op het uit het hoofd vastleggen van waargenomen mensen op straat en dieren.

Schilderen brengt Esther licht, ontspanning en ruimte. Wat schilderen mensen kan geven, daar gaat het haar om. Sinds 2003 werkt zij ook voor de Volksuniversiteit, onder meer als docent schilderen. Verder is Esther Wittenberg actief als docent beeldende vakken bij Stadspastoraat Arnhem en natuurlijk in haar eigen bedrijf. Esther is tevens verbonden aan de studierichting culturele antropologie van de Rijksuniversiteit Leiden.

Als kunstenares wordt ze telkens weer door cursisten verrast met hun werk. Ze geniet van de kleurrijke dialoog met deze cursisten. Door het geven van cursussen leert ze veel meer over de essentie van schilderen, over anderen, over wie ze is en wat ze kan bieden
.
De expositie “Hemel en aarde” is tot 21 maart te bezichtigen, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 – 14.00 uur (buiten deze tijden in overleg) in het Stadspastoraat aan de Driekoningendwarsstraat 30 in Arnhem. Daarna vindt er een nieuwe expositie plaats.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Hemel en aarde – Expositie van Esther Wittenberg"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*