Herman Centraal op Kerstavond: je hoeft niet naar de kerk om het licht te zien

Wie op kerstavond ‘iets met diepgang’ wil, maar geen behoefte heeft aan de nachtmis, heeft het traditioneel moeilijk. Alles is dicht, en nergens staat een debat of talkshow gepland. Tot dit jaar. Wie op 24 december behoefte heeft aan zingeving maar daarvoor niet naar een kerk wil, kan terecht bij Herman Centraal. Dé talkshow van Arnhem voorziet in de behoefte met een kerstspecial over het thema Licht en Donker. Zeven gasten, met heel verschillende achtergronden, komen hierover vertellen in een warm Luxor Live in Arnhem.

Lichte en donkere kanten in mensen

Zo komt Jesse Laport, Stadsdichter van Arnhem, vertellen hoe hij op Instagram worstelt met zijn donkere kanten. Waar komen zijn angsten, depressies en de zenuwen vandaan? Hoe speel of experimenteer je met je donkerte? En hoe overwin je die? Met poëzie, zegt Jesse. Fred Hammerstein was rechter, raadsheer bij de Hoge Raad en president van het Gerechtshof Arnhem. Hij komt vertellen over de donkere kanten in mensen, zoals hebzucht en agressie, maar ook wat er gebeurt als het donker een volk in zijn macht krijgt. Hammerstein is voorzitter van de commissie die adviseert over teruggave van door de nazi’s geroofde kunstwerken. Primatoloog Patrick van Veen, bekend van RTL Late Night en Omroep Max, vertelt hoe dieren omgaan met donker en licht in hun groep.

Psychoanalyse en organisatiedeskundigheid

Therapeute Gertrude Vissers gebruikt de methodes van psychoanalyticus Carl Gustav Jung. Door meer inzicht te krijgen in die donkere kant hoef je niet steeds dezelfde fouten maken. Zo laat je het licht weer toe in je leven. Olav de Maat is organisatiedeskundige. Hij schreef het boek Hufters en Helden. Hij heeft veel praktische tips om het licht te zien. Zijn advies: blijf de mildheid opzoeken. Goed gedrag bewerkstellig je niet in je eentje, dat moet je organiseren.

Nog meer gasten in Luxor Live

En dan kijken twee gasten nog letterlijk naar donker en licht. Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem, zal een klein college geven over het pure donker in de kunst. Toine Schoutens ondersteunde zwemmer Maarten van der Weijden tijdens zijn Elfstedentocht met een speciale lichtbril. Hij laat zien hoe licht ook helpt tegen de winterblues.

De kerstspecial van Herman Centraal is op maandag 24 december om 19.30 uur in Luxor Live, Willemsplein 10 in Arnhem. De avond duurt tot ongeveer 21.30 uur. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar via de websites van Herman Centraal en Luxor Live of aan de kassa op de avond zelf.

Reacties