Het veranderende Arnhemse medialandschap in 2012

{

Een kleine maand geleden publiceerde het Stimuleringsfonds voor de Pers een onderzoek naar regionale en lokale media. Belangrijkste conclusie, het aanbod is gegroeid maar met meer van hetzelfde. Dus veel meer plekken waar je het nieuws kan krijgen maar het is vaak hetzelfde nieuws. Hoe ziet er het medialandschap er anno 2012 in Arnhem er uit? We hebben uitgebreid gemaild en gebeld met Quint Kik, degene die het onderzoek bij het Stimuleringfonds heeft gedaan.

Er zijn in totaal 27 lokale nieuwsmedia beschikbaar in Arnhem. Dat zijn twee titels per 10.000 inwoners. Het gaat daarbij om vier printmedia, waarvan één dagblad en drie huis-aan-huisbladen. Daarnaast telt Arnhem vier radio en TV-media waarvan twee TV en twee radio. Online telt Arnhem vijf online versies van print of RTV en 14 zelfstandige online nieuwssites waaronder Arnhem-Direct. De cijfers verbaasde mij. Het lijkt mij veel, vooral de 14 zelfstandige online nieuwssites. Gelukkig is Quint zo aardig geweest om de data uit zijn onderzoek met ons te delen.

Medialandschap Arnhem
Het klinkt indrukwekkend, 14 nieuwssites in Arnhem die ons lokaal van nieuws voorzien. De realiteit is toch wat weerbarstiger. Elf van de getelde sites zijn landelijk opererende aggregatiesites zoals 112-nieuws.nl, Citysite.nl en Nieuws.nl. Die verzamelen het nieuws vaak automatisch en dan krijg je varianten als Nieuwsdorp.nl/ARNHEM. Ze heten anders maar doen eigenlijk allemaal hetzelfde. Nieuws uit rss-feeds en 112-berichten halen en die doorplaatsen. Daar omheen veel reclame hangen en zo verdien je dan geld. Ik vraag me af hoe succesvol zo’n model nog is op de lange termijn. Het komende jaar gaat er ook nog genoeg veranderen in het Arnhemse medialandschap.

De Gelderlander
De Gelderlander (Wegener) staat al een tijd te koop. TMG zegt geen interesse meer te hebben in het bedrijf en dan blijft alleen de Persgroep nog in de race om Wegener in zijn geheel over te nemen. Wie er uiteindelijk met de lokale titels vandoor gaat is dus nog afwachten. Het is wel te hopen dat De Gelderlander in een of andere vorm blijft bestaan. Waren de cijfers over bereik en oplage van de Arnhemse editie van De Gelderlander vorig jaar nog makkelijk te vinden, in 2012 is dat niet meer zo. Een aantal gebieden is samengevoegd om zo met indrukwekkender cijfers te komen lijkt het. Want ze hebben het zwaar, in het derde kwartaal van dit jaar zijn de advertentie-inkomsten met 21% gedaald.
De Gelderlander heeft onlangs de site vernieuwd, persoonlijk vind ik deze niet erg duidelijk en de lokale aansluiting missen. Goed voorbeeld is het kaartje in de header. Deze voegt weinig toe maar staat wel op de belangrijkste plek op de pagina. Het maandelijkse Gelderlander Nieuwscafe in Bosch is een prima initiatief en kan uitgroeien tot iets moois.

Bron: bertboerland

RTV Arnhem
De lokale publieke omroep RTV Arnhem vaart nu een jaar een nieuwe koers met een vernieuwde website, nieuwe vrijwilligers en de belofte van betere programma’s. Op de radio zijn er wel jonge, frisse programma’s zoals Arnhem was Geht. Op de tv blijft aan het aanmodderen. Ze hebben onlangs een onderzoek gehouden naar hun bereik. Deze cijfers zijn nog niet openbaar. Die worden eerst intern geëvalueerd en worden in januari gepubliceerd. Als de cijfers op Youtube een indicatie zijn, zullen die niet best zijn. Die komen namelijk zelden boven de 20 views uit. De zendmachtiging loopt ook nog eens volgend jaar af. Het jaarverslag over 2011 vind je hier (pdf).

Quint Kik over lokale omroepen en kijk- en luistercijfers: “Een omroep zou er prima voor kunnen kiezen zijn meerwaarde op een andere manier aan te tonen. Onbegrijpelijk genoeg wordt echter nog altijd gedacht dat kijk- en luistercijfers de enige echte graadmeter zijn. Maar de uitkomst daarvan kun je voorspellen nog voor het onderzoek is uitgezet: wie kijkt er √ºberhaupt naar lokale televisie? Mijns inziens is het echte probleem natuurlijk de individuele gemeente die maar een navenant beperkt budget voor lokale omroep beschikbaar stelt. Ben niet van elke individuele omroep op de hoogte en weet niet hoe het in Arnhem is gesteld, maar mijn indruk is dat het in veel gemeenten van vrijwilligers aan elkaar hangt.
Persoonlijk vind ik dat de gemeente best wat geld zou kunnen uittrekken voor ‘een vaste waarde’ bij zo’n omroep, in de vorm van een co√∂rdinator die voor je langere tijd aanstelt om de vrijwilligers in banen te leiden en die jaarlijks een activiteitenplan opstelt waarin het verzorgen van lokaal nieuws een van de pijlers is. Ik denk nl dat die omroepen net als zelfstandige nieuwssites in potentie heel veel kunnen bijdragen aan de lokale democratie, mits de gemeente hier iets voor over zou hebben.”

Arnhem-Direct
Dan wijzelf, Arnhem-Direct. Het was een bijzonder roerig jaar, op meerdere vlakken. Weer terug naar het oude, vertrouwde blauw van Arnhem-Direct en onderweg naar ons eerste lustrum. Het gaat wel een uitdagend jaar worden waarin we op zoek moeten naar een verdienmodel voor een site als deze. Waar liggen de kansen en hoe gaan we die verzilveren? En zijn we van voldoende toegevoegde waarde in het Arnhemse medialandschap?

Arnhemse Koerier
Met een oplage van ruim 70.000 exemplaren is de Arnhemse Koerier op papier een belangrijke speler in Arnhem. Maar de cijfers zeggen niks over het bereik en of de krant ook gelezen wordt. Ook zijn er geen bezoekcijfers van de site te vinden. Dat doet vermoeden dat de krant niet zo heel goed wordt gelezen.

Omroep Gelderland
De cijfers zijn na vorig jaar niet ververst maar we kunnen wel aannemen dat Omroep Gelderland nog steeds de marktleider is in de provincie. Volgend jaar gaat de zender op de schop en komt er een nieuwe huisstijl en site, een voorproefje daarvan vind je al op de Facebookpagina van de zender. Omroep Gelderland staat de komende jaren nog wel zware bezuinigingen te wachten en dat zullen we toch ergens gaan merken.

2013 gaat dus een spannend maar boeiend jaar worden. Is er nog een Gelderlander en wie is er dan de baas? Hoe gaat RTV-Arnhem verder? Waar vieren we vijf jaar Arnhem-Direct? Volgend jaar december geven we traditiegetrouw weer antwoord.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuwsaanbieders maar vooral meer van hetzelfde
Arnhems medialandschap in beweging (2010)
Arnhems medialandschap volop in beweging 2011
Hoe nu verder met RTV Arnhem?

Foto: zilverbat

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Het veranderende Arnhemse medialandschap in 2012"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*