In Schuytgraaf wonen straks 15.000 Arnhemmers

{

De ins en outs vertellen over alle wijken bezuiden de Rijn is op deze plek een beetje te veel van het goede. Geïnteresseerden moeten het boek Arnhem dubbelstad. Straatnamen in wijken en buurten dan maar kopen. Over Schuytgraaf valt ook wat straatnamen betreft genoeg wetenswaardigheden te melden.

Schuytgraaf is een Vinex-wijk en ligt in de Over-Betuwe, westelijk van de spoorlijn Arnhem-Nijmegen, richting Driel. Aan het eind van de 20ste eeuw is met de ontwikkeling ervan begonnen. In 2004 werden de eerste woningen opgeleverd. Men hoopte dat de wijk in 2008 gereed zou zijn. Maar dat was té positief gedacht. Als alles nu meezit, is Schuytgraaf in 2028 volgebouwd. Er staan dan ca. 6.250 woningen, waar 15.000 Arnhemmers in de buurten Schuytgraaf-Noord, -Midden en -Zuid wonen.

Nooteboom
Over straatnamen in Schuytgraaf is veel gehakketakt. Dat was begrijpelijk omdat het om een grote stadsuitbreiding ging waar ongeveer 280 namen nodig waren. Notabene de schrijver Cees Nooteboom werd hiervoor te hulp geroepen. Hij stelde voor de Metamorfosen van Ovidius als uitgangspunt te nemen. Aangezien Nooteboom over weinig tijd beschikte, werd op zijn suggestie Daan Cartens, conservator van het Haagse Letterkundig Museum, gevraagd zijn werk over te nemen. Hoe het ook zij, Nootebooms en Cartens’ Metamorfosenallee, alsook de Minerva- en de Marasingel, die gedrieën de hele wijk min of meer omsluiten, komen duidelijk uit hun koker.

Schuytgraaf-Noord
In deze buurt zijn Witterdorp, Parklane, Campus Veste, Bloesemgaerd, Groene Erven, Bongeren, De Leihagen, Riethorst en De Waarden. Zo bevinden zich in Witterdorp straten die herinneren aan de afloop van de Tweede Wereldoorlog, zoals Laan van de Vrede en Laan van de Bevrijding. In Parklane werden halverwege 2008 de eerste woningen opgeleverd. In verkoopfolders spreekt men over een chique en groene villabuurt. Qua sfeer wordt geknipoogd naar een landelijke Engelse buitenwijk, zoals Hampstead. Op deze plaats zijn straatnamen als Smalspoor, Hollands Spoor, Staats- en Lokaal Spoor. Het thema was spoorwegen in de loop der tijd. In veld De Waarden hebben straatnamen het achtervoegsel waard. Boeren, burgers en buitenlui is het straatnaamthema. Tolgaarderwaard, Burger-, Voedster-, Rentmeester- en Pachterwaard zijn hier. Met de bouw werd in 2007 begonnen.

Schuytgraaf-Centrum
In dit Centrumcluster worden Ovidius’ Metamorfosen het thema voor straatnaamgeving. Dit buurtgedeelte ligt vlakbij het treinstation en het Viaduct Schuytgraaf. Er is daar aan de Metamorfosenallee nog geen bebouwing. In deze verder nog onbebouwde, driehoekige buurt ligt het Informatiecentrum Schuytgraaf. Het grenst aan de hoofdassen Metamorfosenallee en Marasingel. Het zogeheten Singelkwartier ligt in de directe omgeving van de spoorlijn tussen Arnhem en Nijmegen. Ledastraat, Midas- en Polluxstraat zijn hier te vinden. Ook Castorstraat, Orpheusstraat en Euterpestraat, enzovoort, zijn op deze locatie gelegen. Aanpalend, aan de onbebouwde zijde van de Marasingel is, anno 2013, een klein, voorlopig winkelcentrum gevestigd. Daar huist een Hema-winkel. Schuytgraaf-bewoners hebben trouwens veel kritiek op de algehele trage ontwikkeling van de wijk. Openbare voorzieningen zoals winkels zijn er tot op heden dun gezaaid.

Schuytgraaf-Zuid
In deze buurt zijn Vestingstad, Tuinstad en Amerikaanse Wijk. De ontwerper van Vestingstad heeft zich laten inspireren door vestingstadjes als Elburg en Naarden. Tuinstad kent veel rijtjeswoningen. Ondanks de naam Tuinstad is een voortuin er een zeldzaam verschijnsel. De Amerikaanse Wijk werd als derde gebouwd in Schuytgraaf. Onder andere Vikingen- en Germanenveld bevinden zich op deze plek.

Foto-bijschrift: Toegangsweg naar bedrijventerrein Meijnerswijk in de wijk Malburgen-West.
Foto: Kees Crone

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "In Schuytgraaf wonen straks 15.000 Arnhemmers"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*