Is gabber dood dan in Arnhem?

Beeld © Frits van Kempen

Bruistablet, Dutch Demonic Speedcore Legion, Extraordinary Crap, KlereHerrieKrew, Kopstoot, Lord of Speed, M.A.X The Disintegrator 329, Skeve Nelis, T-Log, Terrorwasbeer, The Shockblaster en Vague Entity. Het zijn fraaie artiesten-namen van acts die op het ietwat meer extreme ‘underground’-dansfestival genaamd Temple of Noise op 4 april 2020 zullen aantreden bij café  Brigant te Arnhem.

Skeve Nelis

Opvallend is de naam van ene Skeve Nelis. DJ Skeve Nelis is een Arnhemse hardcore-producer. Skeve Nelis is verder van vele markten thuis: van goa trance, breakcore, industrial, hardtechno, acid tot speedcore. Het zal de leek duizelen dat de dance-muziek-industrie zoveel genres en subgenres kent. De kenner weet wat het is.. met al dan niet dank aan Google. Haha! Op zijn soundcloud remixt DJ Skeve Nelis supersnel bekende hit-hardcore tracks met een aparte stijl, die wordt gekenmerkt door een zwaar overstuurd geluid met pompende bassen en strakke beats. Soundcloud is dan ook het social medium waarop onbekende en bekende artiesten hun tracks loslaten; van remixes tot nieuwe muziekjes.. Menig DJ en producer begon daar zijn hardcore-carriere..

Gabber dood?

Leeft gabber dan nog eigenlijk? Wellicht wel, want niemand anders dan ‘ouwe-rot-uit-het-vak’ DJ Paul Elstak zal 14  December aantreden in de Gelredome voor een ‘rainbow in the sky’ party. Dat gaat een ‘happy’ hardcore evenement worden; iets lichtvoetiger en vrolijker dan de ware hardcore. De echte gabberfan gruwelt daar uiteraard van maar het kan tegenwoordig weer wel. Er wordt nu minder moeilijk overgedaan dan in de jaren 90. Toen lag het allemaal nogal gevoelig en smeten de desbetreffende DJs met termen als ’totale uitverkoop van de hardcore. Een beetje overdreven, eigenlijk allemaal.

Top 2000

Elstak staat met zijn grootste hit ‘rainbow in the sky’ anno nu zelfs in de Top 2000 van NTR. Het bekende eindejaars-gedoe van die omroep met over-the-top presentator Matthijs van Nieuwekerke, die het allemaal verschrikkelijk slecht aan elkaar praat en vaak ook niet beter weet, ondanks tientallen sidekicks die hem ondersteunen in zijn wollige warrigheid. Het is ook wat anders dan een heuse serieuze hakparty! Elstak heeft met zijn Top 2000 notering wel een statement van gigantisch formaat  in zijn broekzak zitten. Hij evenaarde zijn succes echter nooit meer, maar dook na het waanzinnige succes ‘deep in the underground’ met zijn platenlabel ‘Offensive Records’. Dat is precies hoek waar Skeve Nelis ook in opereert. Blijkbaar is het toch weer Hellraiser-tijd! Ik zal die ouwe dvd weer eens even afstoffen en in de ultra-oude dvd-speler proppen; want hoe ging dat gabber-dansje nou ook alweer? Anyway; gotta catch’em all!

Blogger Paul van Kempen (1968) is een kid van de jaren 80. Daarna heeft hij het verdacht slecht bijgehouden naar eigen zeggen, of lijkt dat maar zo? Paul is daar naast autonoom muziekproducer. Of dat nou zulke goede muziek is, mag men zelf beoordelen…

Reacties