‘Jij maakt het mee’ – stem mee voor Zuid aan Zee

Samen met partners in crime Alkmaar aan Zee heeft de creatieve kindervakantieweek Zuid aan Zee dit jaar een aanvraag lopen bij fonds ‘Jij maakt het mee‘ voor een XL editie, waarin niet alleen kinderen, maar óók jongeren mogen deelnemen. De organisatie heeft jullie stemmen hard nodig. Help jij mee? Stem dan met een paar kliks via de link in dit artikel en help Zuid aan Zee XL 2018!

Kinderen aan Zee

Alkmaar aan Zee en Zuid aan Zee zijn beide onderdeel van het succesvolle landelijke project Kinderen Aan Zee. Eén van hun vragen is: ‘Hoe bereiken we de jongeren uit minima gezinnen?’ Op het platform ‘Jij maakt het mee‘ kun je tot €15.000,- subsidie aanvragen voor experimentele projecten die bijdragen aan de vernieuwing van de cultuurbeoefening in de vrije tijd. Coaches en medewerkers van het Fonds voor Cultuurparticipatie geven tips en helpen om van jouw wilde idee een concreet plan te maken: van wild idee tot superproject. Alkmaar aan Zee en Zuid aan Zee meldden zich voor de XL edities in deze steden.

Werkwijze Zuid aan Zee XL:

De XL-editie vindt plaats in het weekend van 10 t/m 12 augustus. Zuid aan Zee XL biedt 15-25 jongeren ruimte voor experiment. ‘We werken niet met een voorbedacht concept waarbij de eindresultaten vastliggen, integendeel: we gaan uit van de ideeën van de jongeren zelf. De begeleiders hebben een coachende rol, de jongeren worden gestimuleerd om eigen ideeën te verzinnen voor sociale vraagstukken die ze zelf bedenken. Hierdoor wordt het creatief en oplossingsgericht vermogen getraind en leren de kinderen hoe ze van idee tot uitwerking komen. We willen dit jaar de impact in de wijk vergroten door een talentontwikkelingstraject op te zetten in samenwerking met cultuuraanbieders die zijn gevestigd in de wijken waar de kinderen wonen, door het aantrekkelijk te maken voor de deelnemers om door te stromen.’

De partners van Zuid aan Zee

In Arnhem wordt samengewerkt tussen de organisaties Kunstbedrijf Arnhem en KunstLAB Arnhem. Vanuit Kunstbedrijf is het project een aanvulling op de programmalijn combinatiefunctie vrije tijd: Hoe verleid je kinderen om actief te worden in hun vrije tijd met kunst, cultuur en social design? En hoe zorg je voor een uitdagend aanbod van vrijetijdsactiviteiten voor kinderen, jongeren en hun sociale omgeving? Vanuit KunstLAB is het project een aanvulling op het programma ‘ontwerpen voor de toekomst’, waarin deelnemers nadenken over maatschappelijke vraagstukken in wijken, oplossingen bedenken en producten ontwerpen voor de toekomst. In praktische zin beschikt Kunstbedrijf Arnhem over een cultuurmakelaar met kennis over de wijk, netwerk in de wijk (cultuuraanbieders, potentiële deelnemers, etc.) en korte lijnen met lokale fondsen. KunstLAB heeft expertise in het ontwikkelen van modules voor ontwerpend leren, ontwerpen voor de toekomst en een groot netwerk van vakdocenten. Tevens zoeken wij dit jaar nieuwe samenwerkingen op met kinderwerk en jongerenwerk van Rijnstad, Sportbedrijf, de PABO opleiding en Het iXperium.

Om kinderen te bereiken werken wij samen met basis- en middelbare scholen in Arnhem Zuid, het asielzoekerscentrum in de wijk, de Voedselbank, Gelrepas en Jeugdfonds Cultuur. Op locatie werken we met verschillende vakdocenten die gespecialiseerd zijn in een culturele discipline waardoor we de kinderen een divers cultureel aanbod kunnen bieden. Zij kunnen aan de slag op de volgende werkplaatsen: idee (ontwerpen), hout (bouwen), metaal (lassen), theater, 2D atelier (zeefdrukken, schilderen, stempelen), 3D atelier (VR, 3D printer, robotica), woord en muziek (rap, poëzie) en dans.

‘Jij maakt het mee’ – stem mee voor Zuid aan Zee:

Om alles nog eens na te lezen én je stem uit te brengen om de XL editie mogelijk te maken, KLIK HIER!

 

Reacties