Jupiter bekijken vanaf Hoogte80

Sterrenwacht Presikheaven organiseert een Jupiter-kijkavond aanstaande donderdag 10 mei tijdens het Hoogte80 Festival aan de Zaslaan. Naast een groot aantal gezellige culturele activiteiten kan men daar dan ook een blik werpen op de manen van Jupiter, al te zien in een kleine kijker.

De Sterrenwacht krijgt de laatste weken regelmatig vragen over twee heldere sterren. De helderste staat vlak na zonsondergang in het noordwesten, de andere vanaf een uur of tien ’s avonds laag in het zuidoosten. Wel, dit zijn geen sterren maar twee planeten. Die helderste is de planeet Venus, de andere is Jupiter. Die klimt steeds hoger aan de hemel en staat om 2.00 uur precies in het Zuiden. Deze week is de grootste planeet van ons zonnestelsel in oppositie. Dan staan de Zon, de Aarde en Jupiter op één lijn. Hij staat nu dichterbij de Aarde dan de rest van het jaar, en is in een telescoop het beste te zien.

Daarom organiseert de Sterrenwacht een Jupiter-kijkavond op Hemelvaartavond tijdens het Hoogte80 Festival. Naast een groot aantal gezellige culturele activiteiten kan men daar dan ook een blik werpen op de manen van Jupiter, al te zien in een kleine kijker. In een grotere telescoop zijn ook verschillende wolkenbanden op de planeet zichtbaar. Bezoekers met scherpe ogen zien daarin wervelstormen, waaronder de beroemde Grote Rode Vlek: een storm die al enkele eeuwen woedt en zo groot is als de Aarde!

De kijkavond begint om 23.00 uur en duurt tot middernacht. Toegang is gratis. Bij bewolking gaat het sterrenkijken niet door.

Reacties