Erfgoedfestival trapt af met Spel zonder Grenzen

Sportieve start festival: woensdag 23 mei op de Markt in Arnhem

Op woensdagmiddag 23 mei is de aftrap van het erfgoedfestival Over Grenzen met een Spel Zonder Grenzen. De Markt in Arnhem verandert in een modern toernooiveld. Inwoners uit de vier kwartieren van het vroegere hertogdom Gelre strijden tegen elkaar in een sportief en ludiek Spel zonder Grenzen. De teams worden getest op snelheid, behendigheid, slimheid en historische kennis. Ook het publiek is van harte welkom om zelf mee te spelen. Het Spel zonder Grenzen start op 23 mei om 13 uur en duurt tot 17 uur. De toegang is gratis.

Teams uit vier kwartieren
Het Spel zonder Grenzen wordt gespeeld door acht teams die de vier kwartieren van het vroegere hertogdom Gelre vertegenwoordigen. Elk kwartier levert twee teams: een uit de hoofdstad en een uit de kleinste stad. Hier komen de teams vandaan:

  • Arnhem en Scherpenzeel voor het Kwartier van Arnhem (Veluwe)
  • Nijmegen en Lingewaal voor het Kwartier van Nijmegen (Rivierengebied)
  • Zutphen en Doesburg voor het Kwartier van Zutphen (Graafschap / Achterhoek)
  • Roermond en Mook-Middelaar voor het Kwartier van Roermond (Overkwartier)

Publiek mag meedoen
Het Spel zonder Grenzen draait om snelheid, behendigheid en andere vaardigheden die in de middeleeuwen al belangrijk waren. Zoals richten en schieten, snelheid en uithoudingsvermogen, strategisch inzicht en samenwerking. De teams moeten goed kunnen mikken, zo snel mogelijk een stormbaan nemen en overeind blijven op een ‘sweeper’. Nadat een onderdeel is afgewerkt, mag het publiek dat ook uitproberen. Op de Markt is bovendien van alles te doen voor jong en oud, zoals een workshop schilderen, een klauterkasteelbrug, een ringsteekspel, boogschieten, paardrijden en schermlessen. Er kunnen oude spellen én digitale spellen gespeeld worden. Het Kadaster vertoont een film over het registreren van eigendomsgrenzen in Nederland en elders.

Spel zonder Grenzen 1973 in Arnhem
Het is niet voor het eerst dat een Spel zonder Grenzen plaatsvindt op de Markt in Arnhem. Op 18 juli 1973 was dat ook al het geval. Toen bonden België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Engeland en Nederland met elkaar de strijd aan in een sportieve zeskamp. Destijds organiseerden de gezamenlijke Europese omroepen het spel, dat rechtstreeks werd uitgezonden in zeven landen. In de jaren zeventig was het een populair spel op de Nederlandse televisie. Dick Passchier heeft het jarenlang gepresenteerd.
Aftrap erfgoedfestival Over Grenzen
Het Spel zonder Grenzen is de aftrap van het Erfgoedfestival Over Grenzen dat van 23 mei t/m 22 juli plaatsvindt in Gelderland, noord- en midden Limburg en Noordrijn-Westfalen (D). Deze gebieden vormden ooit samen het hertogdom Gelre. Het erfgoedfestival besteedt met ruim 200 activiteiten aandacht aan grenzen van vroeger en nu. Er zijn tentoonstellingen, theatervoorstellingen, fiets- en wandelroutes en leuke kinderactiviteiten. Het complete programma is te vinden op erfgoedfestival.nl/agenda.
Het erfgoedfestival ‘Over Grenzen van Gelderland’ is een initiatief van Erfgoed Gelderland

Reacties