Komkommertijd [1]

Het is duidelijk vakantietijd: de stad is rustig, mensen zijn weg, grotere evenementen komen pas later weer deze maand, politici zijn met reces en de mailboxen blijven leeg. Toch levert een rondje fietsen door de stad al snel interessante, grappige of opmerkelijke beelden op: komkommertijd!

Het is dan augustus, maar het lijkt wel herfst… Het loopt ook allemaal een beetje anders deze zomer, qua weer. We hebben een serieuze landelijke hittegolf achter de rug, er komt een nieuwe aan. De ‘Earth Overshoot Day’ is achter de rug: de dag van wanneer – vanaf 1 januari geteld – de mensheid wereldwijd net zoveel van de Aardse grondstoffen als wat de Aarde in één jaar tijd terug kan opbrengen. Hij viel vroeg dit jaar. In het zuiden van Europa valt er dan opeens zo veel regen uit de lucht dat de auto’s onder water komen.

En in Arnhem vallen de bladeren al van de bomen. Heeft dat met het klimaat te maken, of zit er een ziekte in? Ook vorig jaar werden er berichten gepubliceerd over opmerkelijk bruine kastanjebomen in de stad: de Kastanjemineermot is al enkele jaren aan het huishouden. De mot komt uit het zuiden van Europa en is moeilijk uit te roeien. De kastanje sterft gelukkig niet.

Maar een oplettende lezer wees er op dat het helemaal geen kastanjes zijn, maar platanen…  Het mysterie wordt groter en het blijft hoe dan ook een raar gezicht in augustus, al die herfstbladeren op straat.

Komkommertijd.

Reacties