Landelijke Sterrenkijkdagen in Arnhem

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart organiseert Sterrenwacht Presikheaven voor de elfde keer de Landelijke Sterrenkijkdagen in Arnhem.  Op vrijdag staan hun vrijwilligers met telescopen van 19.30 tot 22.00 uur in Rozet aan de Kortestraat 16, en op zaterdag in en op het Multifunctioneel Centrum Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7.

Wat valt er zoal te zien op beide avonden?

Door een kijker zijn op onze naaste buur, de Maan, duizenden kraters en verschillende bergketens zichtbaar. Veel verder weg, op ruim 280 miljoen kilometer staat de rode planeet Mars. Daar rijdt met een snelheid van 30 meter per uur de robot Curiosity in een grote krater tegen een berg op. Die ontdekte daar organische moleculen en een nu drooggevallen groot meer. Mogelijk was daar vroeger leven.

Kijken we nog dieper in het heelal dan zien we bekende voorjaarssterrenbeelden zoals de Stier met de fraaie sterrenhoop de Pleiaden, en Orion met daarin een kraamkamer voor nieuwe sterren: de Orionnevel. Door de telescoop zie je in deze stof- en gasnevel verschillende nieuwe sterren ontstaan.

7000 lichtjaar afstand

Op de grens van de sterrenbeelden Cassiopeia en Perseus ligt een mooie dubbele open sterrenhoop. Deze staat op ruim 7000 lichtjaar afstand en ziet er door een sterrenkijker uit als een prachtige verzameling van diamanten. Het verste en grootste object is de Andromedanevel: een paar honderd miljard sterren op 2,5 miljoen lichtjaar afstand die met een snelheid van 100 km per seconde op ramkoers ligt met onze eigen Melkweg.

Maar ook bij bewolkte hemel is een bezoek de moeite waard: binnen zijn er interessante films te zien over sterrenkunde en ruimtevaart. En wie vragen heeft over het universum kan bij de vrijwilligers van Presikheaven terecht. De avond is ook geschikt voor kinderen vanaf tien jaar, en de toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom!

Reacties