Literaire Johnny van Doornprijs moet wederom uitgereikt

Dinsdag 19 februari jl. presenteerde Basti Baroncini zijn talkshow Herman Centraal in Luxor. De tweejaarlijkse Johnny van Doornprijs was het belangrijkste onderwerp. De prijs wordt sedert 2012 niet meer uitgereikt. Zowel zijn weduwe Yvonne van Doorn-Mousset als Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja betreurt dat. Beiden, en vele anderen, pleiten ervoor om deze literaire prijs nieuw leven in te blazen.

Wie Johnnny van Doorn was behoeft voor ingewijden in de Arnhemse literatuur weinig betoog. Johnny van Doorn, alias Johnny the Selfkicker, was een Nederlands schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar. Hij werd in 1966 bekend na zijn overdonderende, bulderende optreden op de dichtersavond Poëzie in Carré. Van Doorn werd door collega-dichters meteen als talent herkend, Remco Campert was een bewonderaar en Simon Vinkenoog noemde hem ‘onze modernste dichter’. Johnny the Selfkicker maakte sindsdien naam op het podium.

Geldkraan

Van Doorn groeide op in Arnhem aan de Sint Peterlaan 8 en overleed in 1991 in Amsterdam. Twee jaar na zijn dood werd de Johnny van Doornprijs in het leven geroepen. Deze prijs werd tot en met 2012 tweejaarlijks uitgereikt aan taalkunstenaars die in de geest van Van Doorn werk(t)en. Behalve Simon Vinkenoog, kregen onder anderen Willem Wilmink, Jules Deelder, Tom Lanoye, Bart Chabot en Nico Dijkshoorn de Johnny van Doornprijs Voor de Gesproken Letteren. Bart Chabot ontving de prijs in 2007 waar Nico Dijkshoorn in 2012 de laatste ontvanger was. Daarna bleef het angstwekkend stil. De gemeente Arnhem draaide de geldkraan dicht omdat de lokale politiek de prijs ‘niet vernieuwend genoeg’ vond. Het toenmalige Literatuurfestival De Wintertuin, toen verantwoordelijk voor de Johnny van Doorn-prijsuitreiking, voerde om die reden de Van Doorn-herdenkingen van het programma af.

Bart Chabot

Bart Chabot, die niet in persoon aanwezig was bij Herman Centraal sprak eerder – daartoe uitgenodigd door Basti Baroncini – op LinkedIn over deze prijs. Chabot: “Van Doorns boek Mijn kleine hersentjes vind ik waanzinnig goed. Johnny was altijd volkomen authentiek. Hij had enorme humor waarmee hij uitdroeg dat literatuur niet altijd serieus hoeft te zijn. De Van Doornprijs betekent nog altijd erg veel voor mij. Eigenlijk is dit op literair vlak het enige eerbetoon dat er toe doet. De Johnny van Doornprijs mag niet in de vergetelheid raken.”

Behalve boven genoemden zijn de Arnhemse boekhandelaren Theo Beneder van HijmanOngerijmd en Walter Jansen van Het Colofon warme voorstanders van wederopstanding van deze prijs. Theo Beneder: “Wij hebben in de stad een Johnny van Doornplein en een standbeeld voor de man. Mij dunkt dat een naar hem genoemde literaire prijs hierbij niet mag ontbreken.”

Beeld: Johnny van Doorn (1944-1991), alias The Selfkicker, 27 juni 2006, Tom Ordelman, upload.wikimedia.org, bewerkt door Kees Crone

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.