De afgelopen maanden kon het publiek al mondjesmaat kennismaken met het nieuwe poppodium van Arnhem tijdens diverse try-out avonden, en op vrijdag 5 september a.s. opent Luxor Live officieel haar deuren met een spectaculair openingsfeest. Hiermee wordt een monument in ere hersteld.
Luxor Live is gevestigd aan het Willemsplein in een monumentaal pand. Het Luxor Theater werd aan het begin van de vorige eeuw gebouwd door de Belgische architect Diehl en is in Arnhem de eerste luxueuze bioscoop. Een prachtig verlicht boogplafond, gouden kolommen en ornamentale fries vormen het decor van de zaal, met voor het filmdoek de orkestbak. In het pand veel marmer, koper, wanddecoraties en muurschilderingen.
Op de etage is de Luxor Tearoom gevestigd, waar men met uitzicht over het Willemsplein kan verpozen en van het entertainment genieten. In de loop van de decennia is er veel veranderd in het pand, in de jaren ‘60 heerst er een moderniseringsdrang die veel van het oorspronkelijke karakter heeft aangetast. In de jaren ‘70 komt het klad in het bioscoopbezoek en door de economische gevolgen hiervan wordt er in de periode van 1970 tot 1985 nauwelijks meer aan onderhoud gedaan. Begin jaren ‘80 staat het theater op de slooplijst, plannen zijn reeds uitgewerkt voor woonflats en kantoren‚Ķ
Een tweede leven voor het theater
Maar dan ontwikkelt Jan Damen met styliste Gerda de Kruis in 1982 het plan voor een modern cultureel centrum in het monumentale theater in Arnhem. In 1984 wordt het pand aangekocht en op basis van ontwerpen van architect Douwe Reitsma verbouwd tot podiumzaal voor tal van modern-culturele evenementen: popconcerten, theater, toneel, modeshows, klassieke muziek, radio- en TV-programma’s, sportevents en dance-nights.
In november 1985 gaan de deuren open en in enkele jaren groeit Luxor uit tot een toonaangevend, trendsettend cultureel centrum, met bezoekers uit het hele land. In de loop der jaren worden circa 1500 evenementen georganiseerd en weten zo’n 3 miljoen bezoekers het Luxor Theater te vinden. In de landelijke polls scoort Luxor bij de beste 5 podia van Nederland, de beste 6 dance-clubs en zelfs de nummer 1 R&B-club van Nederland.
In die jaren betraden naast de gehele vaderlandse pop-elite ook internationale artiesten het podium. Ondermeer Gino Vanelli, The Wailers, Rufus Thomas, Marillion, Therapy, Tower of power, Solomon Burke, Nina Simone, Usher, Jimmy Cliff en Van Halen gaven shows in Luxor.
Beruchte parties
De Houseparties in Luxor worden in de loop van de jaren ‘90 steeds drukker bezocht. De Club Looney Party op de donderdagavond met gevarieerde thema’s en prachtige decors, rijk gekostumeerde dansacts en attributen krijgen landelijke bekendheid. Vooral de Ten to Ten-parties, een primeur in het uitgaansleven in Nederland breken alle records: van tien uur s’ avonds tot tien uur de volgende ochtend wordt uitbundig gefeest in Luxor.
Uiterst creatief worden de feesten gepromoot: zo trekt een karavaan van Egyptische Schonen compleet met kamelen door de stad, worden gigantische aankondigingen op de gevel van Luxor aangebracht en wordt landelijk in de media aandacht aan de Luxor houseparties gegeven. In het weekend rijden er zelfs speciale bussen vol partypoopers vanuit Amsterdam en Utrecht naar Arnhem! Eind jaren 90 krijgt ook Luxor te kampen met toename van agressie en geweld in het uitgaansleven. Schietpartijen maken uiteindelijk een einde aan een tijdperk en op 1 december 1999 wordt Luxor definitief gesloten…
Luxor Live
In de loop van 2005 wordt door de gemeenteraad 9,5 miljoen euro ter beschikking gesteld voor renovatie, verbouwing en exploitatie van Luxor als breed poppodium. Het pand is dan al van binnen volledig ‘gestript’, dat wil zeggen dat al het vergane en gemoderniseerde interieur is verwijderd. Een ambitieus verbouwingsplan wordt in gang gezet en in januari 2006 wordt door de gemeenteraad besloten Luxor in de stichtingsvorm te gaan exploiteren.
Luxor Live gaat zich in opdracht van de gemeente Arnhem profileren als een breed poppodium. Dit betekent dat er een brede publieksgroep bediend gaat worden met een divers en gevarieerd aanbod. Zo biedt de programmering van Luxor Live niet alleen ruimte aan popmuziek maar ook aan aanverwante genres zoals dance, theater, film, beeldende kunsten, comedy en literatuur.
Talloze Arnhemmers hebben in meer dan een eeuw herinneringen opgedaan aan het Willemsplein 10. Daarom bedacht De Gelderlander de actie ‘Herinneringen aan Luxor’. “Heeft u verhalen over die eerste kus bijvoorbeeld, die baan als oevreuse, de ontmoeting met de grote liefde, dat prachtige concert of die gruwelijke schietpartij?” Schrijf ze op en stuur ze naar De Gelderlander, redactie Arnhem, Postbus 9500, 6800 KX Arnhem. Of mail naar .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)/*= 0){out += unescape(l[i].replace(/^ss*/, ‘&#’));}while (–j >= 0){/**/if (el[j].getAttribute(‘data-eeEncEmail_JJsLxmnOtd’)){el[j].innerHTML = out;}}/*]]>*/
Wees de eerste die reageert op "Luxor, een plek met geschiedenis"