Mindful Moments: een geweldige beleving

{

Nippend aan mijn espresso ga ik terug naar vrijdagavond. Naar Mindful Moments van Het Gelders Orkest. Of beter gezegd, het OrkestLAB. Een concert van een uur waarin verschillende stukken voorbij komen. En, zo is mij beloofd, waarmee je door de muziek, het beeld, dans en licht wordt losgerukt uit het dagelijks leven van telefoons en haast naar het hier en nu. Het is mijn tweede OrkestLABconcert. Bij de eerste werd bovenstaande ook beloofd maar niet helemaal waargemaakt. Zou het nu wel lukken?

Bij binnenkomst worden we verwelkomd door enkele prachtige dames in witte, doorschijnende hoepelrokken. Spannend maar niet plat. Hoewel ik de hal van het stadhuis normaal een beetje saai vind, is diezelfde grote hal nu getransformeerd naar een gezellig plein. Het orkest zit rechts in de hoek en daarom zit het publiek op banken, vrolijk gekleurde stoelen en in kleine plukjes op de trap. Voor iemand die zelden klassieke concerten bezoekt is het wel wennen dat 21:00 uur beginnen ook 21:00 uur beginnen betekent.

De voice-over heet ons welkom. De 38 musici nemen ons mee op reis met de muziek van Bartok en Mozart. De lichten gaan uit, het enorme scherm achter het orkest gaat aan. Links voor het orkest komt een danseres tot leven die met langzame, sensuele bewegingen meedeint op de muziek. Op het scherm zien we het orkest live zoals we dat nog niet eerder zagen. Close-ups van de danseres vermengen zich voor onze ogen met de geconcentreerde musici. “Een divertimento van Mozart, muziek om bij te ontspannen”, zo laat de voice-over weten.

De dames die ons in het begin verwelkomen beginnen tijdens het concert drankjes rond te brengen. Erg lekker maar na verloop van tijd leiden ze wel af. De hele tijd moeten ze namelijk de grote trap op en af met dienbladen vol flutes. Waarvan er onvermijdelijk enkele sneuvelen. Dat neemt niet weg dat het een avond lang genieten is. Dat het de producent Joke Hoolboom is gelukt om in die grote, grove stadhuishal een intieme sfeer te creëren is knap. Al veel te snel kondigt de voice-over het einde aan. “Bartok, focus maestro!”

Maar daarmee is de avond nog niet ten einde. DJ Sven Prinsen begint samen met violist Sietse van Gorkum en cellist Jonas Pap van Kytemans Hiphoporkest aan hun concert boven aan de trap. Het is vaak geprobeerd, moderne muziek live mixen met klassiek. Niet altijd met succes, spreek ik uit ervaring. Maar wat hier gebeurt, is geweldig. DJ en muzikanten zijn duidelijk op elkaar ingespeeld en de jonge dames vooraan kunnen ogen amper van de violist af houden. Begrijpelijk, met zijn volle afro en mooie vioolspel.

Om terug te komen op mijn vraag, is het gelukt om ons weg te voeren met dans, muziek, beeld en licht? Ja, dat is gelukt. Het was een bijzondere ervaring en een complete beleving. Die je ook nog zelf kan gaan beleven, morgenavond in De Vasim in Nijmegen. Kaarten zijn hier te bestellen.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Mindful Moments: een geweldige beleving"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*