Nachttheater speelt Moby Dick in Meijers

Cees Evers als Pip de scheepsjongen in Moby Dick (Foto: Harry Smeets)

Zaterdagavond 25 maart vindt in Café Meijers de reprise plaats van de muziektheater productie Moby Dick. Eh‚Ķ theater in Meijers? Iedereen die deze culturele huiskamer van Arnhem kent zal zich op het hoofd krabben, zoveel ruimte is er niet.

Regisseur Jimmy Deegens zag er echter precies het juiste decor in voor het verhaal dat hij wilde vertellen: de propvolle en benauwende kajuit van een walvisvaarder. En net zoals de scheepsbemanning in het verhaal wordt meegezogen in de strijd tegen het onvermijdelijke, zo wordt de cafébezoeker verrast door de verwikkelingen om zich heen. Wie de drie voorstellingen eind november jl. gemist heeft, krijgt op 25 maart rond 20.30 uur een nieuwe kans. Aanmonsteren kost niks.

Café Meijers is al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw verzamelplaats van kunstenaars en journalisten. Sinds 5 jaar draagt Anne Gieling met hart en ziel zorg voor de succesformule: Een heerlijk hapje en drankje in combinatie met een ‘open podium’ (alle vormen van kunst, schrijven en muziek). Vergeleken met vroeger is de inrichting van Meijers nauwelijks veranderd. Maar daar waar vernieuwing heeft plaatsgevonden, komt dat ten goede aan de ambitie voor de toekomst: inspirerend middelpunt van kunstzinnig Arnhem zijn.

Laagdrempelig

Jimmy Deegens is één van de vele Arnhemse creatievelingen die bij Café Meijers gehoor vond voor zijn plan: een theateropvoering over Moby Dick tijdens caféuren. In het dagelijks leven is Jimmy niet alleen docent aan het Montessori College in Arnhem maar tevens student aan de opleiding voor docent Drama in Amsterdam én oprichter van theatergroep Nachttheater. Het is zijn ambitie om theater toegankelijk te maken en te houden voor iedereen. Het tuinenproject is een van de andere initiatieven waarmee hij theater naar de mensen toe brengt. Wie zijn tuin beschikbaar wil stellen om daar vrienden, familieleden en buren te verrassen met een voorstelling kan zich bij Nachttheater melden.

De voorstelling Moby Dick

De inspiratie voor de muziektheater productie deed Jimmy op na het zien van het legendarische tv-filmdrieluik over Moby Dick met Patrick Stewart in de hoofdrol als Captain Ahab. Niet dat het script van de film letterlijk gevolgd wordt, noch het oorspronkelijke door Herman Melville geschreven verhaal. Dat kan ook niet in de 40 minuten die de voorstelling in Café Meijers duurt. De thematiek is wél breed gehouden. Zo gaat het over mannelijkheid (“een man word je alleen maar op zee”) en over de strijd tegen de natuur, God, in dit geval Moby Dick. Maar vooral over het onheil van dat alles.

De verwikkelingen worden in deze versie gevolgd door de ogen van Pip, de scheepsjongen (gespeeld door Cees Evers). Andere personages in het stuk zijn o.a. Captain Ahab (Jimmy Deegens), Eerste Stuurman Starbuck, Harpoeniers Queequeg en Fedallah, Matroos Ismaël en het rotjong Butcherboy. En natuurlijk de witte walvis Moby Dick met wie Ahab nog een appeltje te schillen heeft.

Wie niet van verrassingen en een intense ervaring houdt kan Meijers op de avond van 25 maart maar beter mijden.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Nachttheater speelt Moby Dick in Meijers"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*