Nog even genieten van Sonsbeek 2008

Komende dagen kan men in Sonsbeekpark nog even genieten van de grandeur van Sonsbeek 2008. Zondagavond wordt met een slotceremonie de 100 dagen beeldententoonstelling afgesloten.
Vanmiddag worden door de voorzitter van Sonsbeek 2008 Internationaal, Jaap Modder, twee van de beelden cadeau gedaan aan de gemeente Arnhem. Het gaat om kunstwerken waarvan op voorhand al bekend was dat ze in het park zouden blijven.

Het ene kunstwerk is ‘Appearance of a tree’ van de Belgische kunstenaar Michel Francois. Deze 25 jaar oude lindeboom is speciaal voor de Sonsbeektentoonstelling gekocht bij een ‘bomenbank’. De 20.000 kilo zware boom heeft drie maanden lang horizontaal op een sokkel gelegen en is kunstmatig in leven gehouden. De lindeboom krijgt na de tentoonstelling, rechtop met z’n wortels in de aarde, een definitieve plek in het Arnhemse stadspark.

Het tweede kunstwerk is ‘Update’ van Hans van Houwelingen. Hij heeft het Lorentz Monument in het park door een steenhouwer laten voorzien van de namen van 140 wetenschappers die in de voetsporen van Lorentz zijn getreden. Hiermee is het monument weer bij de tijd.

 

Symposium
Zondagmiddag is er van 13.00 uur tot 17.00 uur een afsluitend symposium in het Provinciehuis. Vier befaamde wetenschappers van verschillende disciplines laten hun licht schijnen over opvallende artistieke, sociale en filosofische aspecten van de tentoonstelling en het thema Grandeur, in de zin van het streven naar menselijke grootsheid. Het symposium wordt afgesloten met een debat waarbij zeven bekende Nederlandse critici en curatoren hun visie geven op het tentoonstellingsconcept.

De wens van artistiek leider Anna Tilroe is dat het debat over ‘grandeur’ zeker moet doorgaan. De maatschappelijke discussie die de organisatie van de tentoonstelling hierover op gang wilde brengen is nog niet echt van de grond gekomen. Het slotdebat moet deze discussie alsnog nieuw leven inblazen. Dat gebeurt rond vier thema’s die aan grandeur verbonden zijn: de terugkeer naar tradities en rituelen; het vormen van nieuwe gemeenschappen; het zoeken naar (ethische) grenzen in de virtuele wereld en grandeur als moreel vraagstuk.

Slotceremonie in Park Sonsbeek
De tentoonstelling wordt zondagavond ceremonieel afgesloten met muziek en een bijzondere lichtshow. De honderden Gildeleden die op 8 juni de kunstwerken door de straten van Arnhem droegen, staan in het park nog ??n keer bij ‘hun’ kunstwerk om vervolgens in drie routes in optocht naarde Witte Villa te trekken. Dit keer dragen ze geen beelden, maar fakkels. Bij de Witte Villa klinkt muziek van Guus Tangelder en zijn bigband en warden alle kunstwerken met laserprojecties in de lucht vertoond. 

De gilden lopen zondag vanaf 19.15 uur in optocht naar de Witte Villa. Hier komt men rond 20.00 uur aan. Rond 21.30 uur zal de ceremonie eindigen.

 

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Nog even genieten van Sonsbeek 2008"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*