Noodkreet voor behoud Willemeen

Gister aan het begin van de avond meldde de actie #redwillemeen zich. Arnhem Direct publiceerde het persbericht direct met de handtekeningenactie uit poppodium Willemeen – een noodkreet om lijfsbehoud. Rijnstad, de stichting achter het jongerencentrum aan het Willemsplein, verliest per 1 juli 2019 zijn financiële ondersteuning door de gemeente.

Rijnstad en Willemeen

“Met verslagenheid, verdriet en onbegrip hebben de betrokkenen van Willemeen het nieuws aangehoord”, zo luidt het commentaar van stichting Rijnstad. “Een nieuwe partner de regie krijgt over de invulling van de programmering binnen Willemeen; dit betekent dat Willemeen in zijn huidige vorm definitief ophoudt te bestaan.”

De gemeente heeft de subsidieaanvraag van overkoepelende organisatie Rijnstad afgewezen. “Deze programmering wordt deels bepaald door een grote groep vrijwilligers waarvan een significant deel extra begeleiding behoeft.”

De jongeren krijgen deze kansen alleen door het langdurige, structurele maatwerk dat de vaste groep betrokken en betrouwbare jongerenwerkers hen biedt, stellen de opstellers van de petitie. “Met het wegvallen van de cultuursubsidie valt ook deze vorm van stedelijk jongerenwerk weg.”

Het pand aan Willemsplein 1 is al sinds eind jaren 60 een jongerencentrum en een poppodium. Het vormde daarnaast ook de locatie van Filmhuis Arnhem, het latere Focus. Waarom de subsidie is ingetrokken, maakt Willemeen niet duidelijk.

De vrijwilligers

Vrijwilliger Eva: “Ik ben al de helft van mijn leven, 15 jaar lang, vrijwilliger bij Willemeen. Nergens anders heb ik zoveel saamhorigheid en passie op één plek gevonden. Het breekt mijn hart dat de gemeente een unieke plek als deze laat verdwijnen, we slapen er allemaal slecht van.”

Vrijwilliger Maarten: “Ik ben al 9 jaar vrijwilliger in Willemeen, vanaf mijn 16e. Willemeen heeft mij geholpen om volwassen te worden en om te gaan met mensen die een andere achtergrond, cultuur of geaardheid hebben. Willemeen heeft mij gevormd tot de persoon die ik nu ben.

De petitie is dinsdagavond door bijna 2.200 mensen ondertekend.

De SP meldt zich:

“Er is grote onrust ontstaan bij de leiding, de vrijwilligers, de jongeren en de cultuurmakers betrokken bij Willemeen. Daarom zijn zij de grootschalige actie ‘Red Willemeen’ gestart.

Wij zijn daarvan geschrokken, omdat een plan voor Willemeen, zonder enig draagvlak van de vrijwilligers, de jongeren en de leiding van Willemeen natuurlijk absoluut niet kan. Hierdoor dreigt Willemeen in haar huidige vorm te verdwijnen. En dat terwijl Willemeen al vele jaren een belangrijke en unieke rol in Arnhem vervult als jongerencentrum en poppodium en dat ook prima doet.

Daarom steunen wij deze actie en hebben dit plan direct, met steun van de PvdA, geagendeerd in de Arnhems gemeenteraad.”

Sarah Dobbe, SP
Bronnen: RTV Arnhem en mailbox Arnhem Direct

Reacties