Ontdek verschillende grensverhalen: Sporen van de Romeinen en het Hertogdom in Arnhem

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Arnhem lag vroeger aan de rijksgrens van het Romeinse Rijk. Bij Meinerswijk hebben archeologen een castellum opgegraven, een fort voor hulptroepen van het Romeinse rijk. Erfgoedcentrum Rozet organiseert een fietstocht naar het castellum op 9 juni.

Ontdek castellum Meinerswijk

Tijdens de fietstocht naar het Romeins castellum hoor je alles over het Romeinse verleden van Arnhem. Een boeiende geschiedenis van de Limes, waar het castellum een paar honderd jaar deel van uitmaakte. Het fort is waarschijnlijk aangelegd rond het jaar 15 na Chr. en lag strategisch tegenover de monding van de voorloper van de IJssel. De fietstocht start om 12.00 uur bij Erfgoedcentrum Rozet.

Speuren met de Hertog van Gelre

In Arnhem vind je niet alleen overblijfselen van de Romeinen, maar ook van het hertogdom Gelre. De Eusebiuskerk organiseert een speurtocht voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Zij gaan op zoek naar sporen die hertog Karel van Egmond in de Eusebiuskerk heeft achtergelaten. Karel van Egmond was hertog van 1492 tot 1538. Ook zijn graf is te vinden in de Eusebiuskerk. De speurtocht is beschikbaar van 23 mei t/m 1 september.

Highlighttour Hertog Karel van Gelre

Elke zaterdagmiddag organiseert de Eusebiuskerk een rondleiding langs de belangrijkste highlights van het hertogdom Gelre in de kerk. Bezoek hier het praalgraf en het harnas van Hertog Karel van Gelre. Daarnaast kun je ook de grafkelders bezoeken waar deze historische figuur begraven ligt.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit. Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

Reacties