Onthulling plannen voor Landgoed Klingelbeek

Het is onder Arnhemmers een bekende plek waarover druk wordt gespeculeerd: Landgoed Klingelbeek. Huis Klingelbeek en de representatieve buitenplaats werd vanaf de 16e eeuw door hoge heren bewoond. Tijdens de oorlog is het door Duitsers bezet, daarna kwamen de Fraters van de Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart die er bleven tot 2011. Na een lange periode met troosteloos aanzicht, is er licht aan het einde van de tunnel.

Na de Fraters verval

Na het vertrek van de Fraters eind 2011 uit het Sint Eusebiushuis, werd het landgoed Klingelbeek verkocht om klaargestoomd te worden voor een woon-zorg complex dat door Casa Cura voor de Gouden Leeuw Groep zou worden gebouwd. Men ging voortvarend te werk en binnen enkele weken was het terrein volledig onttakeld. De bijgebouwen zijn (deels) gesloopt, de unieke vlindertuin is rigoureus gerooid en op een aantal monumentale bomen na is het terrein volledig van elke vorm van groen ontdaan. Na financiële problemen en onverwachte extra kosten vanwege kwelwater werd het project echter stilgelegd. Het landgoed stond al jaren te verpieteren.

Nieuwe ontwikkelaar

De geluiden uit de buurt waren positief over het masterplan dat Schipper Bosch in overleg met de buurt Hoogstede-Klingelbeek heeft opgesteld. De nadruk moest liggen op het versterken van de landschappelijke en ecologische kwaliteiten van het landgoed. In 2017 gingen B&W akkoord met een wijziging van het bestemmingsplan onder de nieuwe ontwikkelaar Schipper Bosch: in totaal wordt in het plangebied ruimte geboden aan maximaal 48 woningen, met name appartementen.

Onthulling eerste plannen

‘Het landgoed is in 2015 aangekocht door ontwikkelaar Schipper Bosch. In overleg met omwo-nenden, Buro Harro en Dyvik Kahlen Architects is er een masterplan gemaakt. Landgoed Klingelbeek wordt een bijzondere plek met een mix van functies; een plek waar wonen, werken, spelen en ont-spannen samengaan. Geen geïsoleerd terrein maar een verbindende schakel, met het bestaande volop benut: de villa, de bomen én het unieke zicht op de Rijn. Er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van het landgoed.’

Inloopavond

Daarom vindt er op 22 februari a.s. tussen 17.00 en 19:30 uur een inloopbijeenkomst plaats in park-restaurant De Waard op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Tijdens deze avond worden de ontwer-pen getoond. Ook zijn de eerste impressies van de architectuur, de variatie aan woningtypes en het plan voor de terreininrichting van het landgoed te zien. Naast Schipper Bosch (ontwikkelaar) zullen landschapsarchitect Buro Harro, architectenbureau Dyvik Kahlen Architects en verkopend makelaar Strijbosch Thunnissen Makelaars aanwezig zijn.

Datum: donderdag 22 februari 2018

Tijd: inloop tussen 17.00 en 19:30 uur

Locatie: Restaurant De Waard, Industriepark Kleefse Waard – Westervoortsedijk 73 Arnhem
Aanmelden: mail naar info@landgoedklingelbeek.nl

Foto’s: makelaar Strijbosch Thunissen en ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch

Arnhem Direct schreef een jaar geleden al over de plannen.

Bronnen: de Gelderlander, Schipper Bosch, Hoogstede.nl

Reacties