PostNL op bakfietsen voor zakelijke post binnenstad

© Heidie Focus
Na de introductie in een aantal andere steden, worden nu ook in de binnenstad van Arnhem bussen vervangen door elektrische bakfietsen om zakelijke post duurzaam te bezorgen. Doel: een schone, duurzame en leefbare binnenstad en verbeteren van de bereikbaarheid. Monique Nijhuis, Manager Innovatie & Ontwikkeling van PostNL: “Op dit moment maken we in Arnhem door de inzet van elektrische bakfietsen al 345 uitstootvrije bezorgkilometers per dag, goed voor een vermindering van 21.500 kg CO2-uitstoot per jaar.” In 2025 wil PostNL álle post en pakketten in 25 grote Nederlandse binnensteden volledig uitstootvrij bezorgen. Arnhemse Wethouder Van der Zee kreeg het eerste elektrisch bezorgde pakket overhandigd van PostNL.

Speciale route
Om Arnhem kennis te laten maken met dit duurzame initiatief, reed afgelopen donderdag een bezorger op een moderne elektrische bakfiets de post rond, vergezeld door vier collega’s op historische fietsen en in de traditionele kledij van toen. De bezorgers reden een speciale route langs onder andere molen De Kroon en het oude postkantoor naar hun eindbestemming: het stadhuis van Arnhem. Daar werd een speciaal pakket met lokale duurzame producten overhandigd aan wethouder Van der Zee, verantwoordelijk voor onder andere duurzame mobiliteit.

 

Wethouder van der Zee: “We juichen dit soort schone initiatieven erg toe. Sterker nog, samen met de binnenstadondernemers willen we zelf ook bekijken of we een schoon stadsdistributiesysteem kunnen opzetten. Daar profiteren de Arnhemse ondernemers zelf van, maar ook de bewoners en bezoekers van de binnenstad. Mooi dat PostNL hier zo het voortouw mee neemt.”

 

Schoner en sneller
Monique Nijhuis:”We willen op deze ludieke manier laten zien dat de fiets al zo’n 200 jaar een traditioneel en oer-Hollands onderdeel is van de PostNL identiteit. Toen, nu en wat ons betreft ook in de toekomst. Je ziet overal dat de binnensteden steeds drukker worden, met alle gevolgen van dien. Veel gemeenten willen daarom minder en schonere voertuigen en een strenger milieubeleid. Daaraan gaan wij een bijdrage leveren door onze zakelijke brieven en pakketten zoveel mogelijk slim, schoon en stil te bezorgen in de binnenstad.”

 

Uitstootvrij bezorgen
PostNL heeft de ambitie om in 2025 in 25 binnensteden volledig uitstootvrij te bezorgen. Hiervoor ondertekende PostNL samen met verschillende overheden en andere bedrijven de Green Deal Zero Emissie stadslogistiek. Als onderdeel daarvan werden in 2017 in Amsterdam 100 autoritten vervangen door elektrische bakfietsen. In 2018 is dat uitgebreid naar in totaal tien binnensteden waar PostNL post en pakketten uitstootvrij met elektrische bakfietsen bezorgt, waaronder Arnhem.

Reacties