Regio Arnhem zet waterstofbus in

Over enkele maanden wordt in de regio Arnhem de waterstofbus ingezet. Momenteel werken de provincie Gelderland, de gemeente Arnhem, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en drie Gelderse bedrijven aan de transitie naar emissieloze mobiliteit.

In de eerste fase van het project bouwt e-Traction een elektrische stadsbus met een brandstofcel. Tevens wordt in Arnhem een openbaar waterstoftankstation gebouwd. Deze fase vergt 2,6 miljoen euro, en de kosten worden betaald door de eerder genoemde organisaties plus NedStack en HyGear. Tevens worden drie personenauto`s voorzien van een brandstofcel, en de auto`s worden gemonitord door de Hogeschool Arnhem Nijmegen. In de tweede fase wordt het aantal bussen en auto`s vergroot.

Waterstof is als autobrandstof schoner dan rijden op diesel of benzine. Een gemiddelde waterstofauto stoot tussen de 80 en 120 gram CO2 uit per km. Als op benzine of diesel wordt gereden, is de uitstoot tussen de 130 en 180 gram CO2 per km. Als waterstof wordt geproduceerd via biogas uit organisch afval kan de emissie worden beperkt tot 10 tot 20 gram CO2 per km. Het Energieonderzoek Centrum Nederland verwacht dat in 2020 ongeveer 10% van de verkochte auto`s rijdt op een brandstofcel.

Waterstofbussen in heel Europa
Afgelopen oktober organiseerde de Stadsregio Arnhem Nijmegen samen met de gemeente Arnhem en het bedrijf NedStack een lunchbijeenkomst in Brussel. NedStack presenteerde hier gesteund door de regio een projectidee om in tenminste vijf Europese steden 20 tot 60 waterstof brandstofcelbussen per stad te laten rijden. Bij deze lunchbijeenkomst waren vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Ministeries van Verkeer en Waterstaat en Econimische Zaken, Shell, Dupont, Solvicore en vertegenwoordigers van andere Europese regio’s aanwezig.

Als introductie werd de film ‘Hydrogen no time to waste’, over de waterstofactiviteiten in de Stadsregio Arnhem Nijmegen getoond. Vervolgens lichtte Jan Piet van der Meer,
Vice-President van NedStack, het projectidee toe. ‘Het plan draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van de Europese Commissie. Daarnaast zorgt het voor 50% besparing op het energie verbruik per stadsbus, 25.000 nieuwe duurzame arbeidsplaatsen in de EU en door het ontbreken fijnstof uitstoot in de stad een besparing van € 10.000 in de gezondheidzorg’ aldus Van der Meer.

Bronnen: Profnews en Stadsregio Arnhem Nijmegen.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Regio Arnhem zet waterstofbus in"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*