Schuifelen op de Hommelsemarkt

Hemelvaartdag betekent: Hommelsemarkt. Vandaag dus. Tegenwoordig beslaat de Hommelsemarkt meer dan twee kilometer aan kramen van de Van Muylwijkstraat tot aan de Graaf Lodewijkstraat, met een stukje Agnietenstraat en Onder de Linden erbij.

De Hommelsemarkt is niet meer weg te denken uit Arnhem. Toch is de jaarlijkse markt op Hemelvaartsdag eigenlijk per ongeluk ontstaan.

De markt werd in 1982 als eenmalige gelegenheid georganiseerd bij de festiviteiten rondom het 750-jarig bestaan van Arnhem. Die eenmalige markt op de Hommelseweg was een verwijzing naar de stoffenmarkt die hier tijdens de wederopbouwperiode wekelijks gehouden werd.

De feestmarkt in 1982 was een groot succes en om die reden werd besloten er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. We zijn inmiddels 36 jaar later en de Hommelsemarkt is niet meer weg te denken.

Het is ieder jaar weer een drukte van belang. Wat ook vrijwel ieder jaar hetzelfde is, is het weer: traditioneel is het bijna altijd goed weer tijdens de Hommelsemarkt.

 

Reacties