Stadsblokken Arnhem heeft een scheepsbouwverleden

Over het gebied Stadsblokken/Meinerswijk, dat Arnhem-Noord zo mooi aan Arnhem-Zuid koppelt, wordt door de politiek in de gemeenteraad zwaar gesteggeld. Moet het uiterwaardengebied nu wél of niet bebouwd worden, en zo ja, hoeveel woningen mogen er dan, en op welke plek verrijzen?

Het laatste woord is hier zeker nog niet over gewisseld. Maar voor het zo ver is, zal er op Stadsblokken – het terrein pal tegenover de Rijnkade – nog mening popconcert of dancetour worden georganiseerd.

Stadsblokken-Meinerswijk is een natuurgebied gelegen op de zuidelijke oever van de Rijn tegenover het centrum van de stad. Stadsblokken is daarvan het oostelijk deel, gelegen tussen de Nelson Mandelabrug, de John Frostbrug en de wijk Malburgen-West. In dit gebied liggen onder meer een werf en de Haven van Coers met daarin tientallen woonboten.

De restanten van een oude sleephelling herinneren aan de Arnhemsche Stoomsleephelling Maatschappij (ASM), een voormalige scheepswerf die hier was gevestigd tot het einde van de jaren zeventig.

Rijnkade
Alleen oudere Arnhemmers hebben daar nog herinneringen aan. Van 1889 tot 1978 werden daar sleepboten, baggerschepen, mijnenvegers, coasters, passagiersschepen, enzovoort, gebouwd. De bijna negentig jaar geworden onderneming van de familie Prins startte als machinefabriek maar bouwde al snel een grote variëteit aan schepen voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland.

Het van de dwarshelling van stapel lopen van een vaartuig was op de Rijnkade uitstekend te zien. Het stond daar dan zwart van de toeschouwers. De malaise in de Nederlandse scheepsbouw in de jaren zeventig van de 20ste eeuw deed de ASM de das om. Stadsblokken is sedertdien onbebouwd en inmiddels een favoriete feestlocatie. Het jaarlijkse Free Your Mind Festival wordt hier gehouden en in 1995 vond er het World Liberty Concert plaats.

Maaiveld
ASM was op de Enka na lange tijd de grootste werkgever in Arnhem. Honderden Arnhemmers vonden er vóór de oorlog emplooi. Na de bevrijding en het herstel van de oorlogsschade draaide de scheepswerf op volle toeren.

De bouw in 1973 van het Rode Kruis-hospitaalschip ‘Henry Dunant’ was een publicitaire blikvanger. In 1978 was het einde oefening; ook het Ministerie van Economische Zaken wilde het bedrijf niet meer overeind houden. Alles boven het maaiveld werd vervolgens gesloopt.

Uitgaanstip: Arnhemsche Grandeur in oude ansichtkaarten op zondag 29 mei in Stadsvilla Sonsbeek van 10.00 tot 18.00 uur. Toegang gratis!

Beeld: Oude ansichtkaart uit 1955 van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Stadsblokken Arnhem heeft een scheepsbouwverleden"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*