Stadsfotograaf Martin Wieldraaijer

{

Martin Wieldraaijer is de kersverse zelfbenoemde eerste stadsfotograaf van Arnhem. Hij bijt het spits der stadsfotografie af en duikt in het Arnhemse nieuws om beelden met inhoud te maken. Geen kiekjes, geen snelle beelden die aan de oppervlakte laten zien wat in de stad aan de hand is.

Nee, zijn fascinatie ligt in het maken van portretten die laten zien wat onder de oppervlakte speelt. Daarvoor doet hij gedegen onderzoek, ontmoet hij mensen, verdiept zich in situaties en verbindt het beeldend aspect met puurheid en echtheid. Daardoor ontstaat een portret dat de tand des tijds kan doorstaan. In zijn jaar als stadsfotograaf wil Martin een ode aan Arnhem brengen. Een onderdeel van zijn programma is het maken van een eregalerij met portretten. Hij is van plan dat niet alleen te gaan doen, maar samen met eigen! magazine en met de lezers!

“Ik vroeg me al langer af hoe ik datgene wat mij zo trekt in deze stad fotografisch meer kan vormgeven. Ik ben mateloos geïnteresseerd in mensen, wat hen beweegt en hoe één en ander met elkaar samenhangt”, zegt Martin. “Arnhem is een bijzondere stad, een stad om trots op te zijn. Wij Arnhemmers kunnen de handen ineen slaan en laten zien hoe onze stad eruitziet, wat er leeft, wat Arnhem te bieden heeft. Dat kan op allerlei vlakken. Cultuur, sport, culinair, politiek, infrastructuur, maatschappelijke ontwikkelingen, het leven van alledag en ga zo maar door. Overal horen mensen bij. Mensen van betekenis en juist die wil ik graag portretteren. Hoe we dat gaan aanpakken?

Op de website van eigen! Arnhem worden genomineerden voorgesteld. Het zijn Arnhemmers die in de actualiteit kwamen door hun rol op het terrein van cultuur, sport, culinair, politiek, infrastructuur, maatschappelijke ontwikkelingen, het leven van alledag en wat verder voor onze stad van belang is. Via een poll is het mogelijk één of meer keuzes te maken uit de genomineerden die een portret verdient/verdienen. Hij of zij wordt/worden in de studio van stadsfotograaf Martin Wieldraaijer geportretteerd.

Daarvoor krijgen we twee winnaars: één in het voorjaar en één in het najaar. Ook deze komen tot stand via een poll. Deze publieksfavorieten krijgen een paginagroot portret in onze Arnhemse glossy die op passende wijze wordt gepresenteerd. Het leuke van dit project is het interactieve karakter ervan. Alle Arnhemmers hebben een stem en samen brengen we iets moois tot stand.

Aan het eind van het jaar maak ik een presentatie. Zie je het voor je? Tweeënvijftig portretten van Arnhemmers die in de stad iets teweeg hebben gebracht, het lijkt me geweldig! Hun portretten worden gebundeld in een uitgave; zie het als een alternatief jaarboek voor Arnhem en daar hoort een groots evenement bij. Daarnaast wil ik de publicatie en de foto’s op een mooie plaats in Arnhem exposeren. Het zou geweldig zijn als we in het stadhuis een plek kunnen creëren waar deze foto’s van bijzondere stadgenoten een plek krijgen.”

Alle informatie over de fotografische ode aan Arnhem staat op Facebook en Eigen.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Stadsfotograaf Martin Wieldraaijer"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*