Tentoonstelling oude foto’s in een oud gebouw

collectie Frans Brink

In het Sint Petersgasthuis aan de Rijnstraat is opnieuw een expositie ingericht van oud Arnhem op ansichtkaart uit de imposante collectie van Theo en Frans Brink, deze keer met bestaande en verdwenen gebouwen in het Arnhemse straatbeeld als thema.

Dé ansichtkaarten collectioneur Arnhem

Als verwoed verzamelaar van ansichtkaarten van Arnhem stond Frans Brink ooit aan de wieg van de rubriek Groeten uit Arnhem in dagblad De Gelderlander. Ook verschenen vele ansichtkaarten uit zijn verzameling in talloze boeken over Arnhem. Ook recent kondigde de heren Brink gratis tentoonstellingen aan: in 2016 over wijken, buurten en straten rondom Park Sonsbeek in Stadsvilla Sonsbeek , in 2018 50 jaar nieuwe stadhuis Arnhem, ook in 2018 de geschiedenis van Malburgen in het Arnhems Gemaal.

De ‘gouden tijd’ van de ansichtkaarten was tussen 1900 en 1920. In die periode gingen mensen de kaarten verzamelen in speciale albums. De nieuwe aanwinsten van Arnhem komen nu vooral via internet uit het hele land maar ook uit België en andere werelddelen.

Het thema van deze expositie zijn oude bestaande en verdwenen gebouwen in het Arnhemse straatbeeld van ca. 1900 tot ca. 1960. Om een nog beter zicht te hebben op deze schitterende bouwwerken zijn de ansichtkaarten uitvergroot naar het A4 formaat. De gebroeders Brink hebben een selectie gemaakt van 50 veelal herkenbare gebouwen op ansichtkaart wat Arnhem te bieden heeft en die bij de bezoekers veel herinneringen op zullen roepen.

Sint Petersgasthuis

Het Sint Petersgasthuis is een voormalig gasthuis, rond 1354 gebouwd aan de Rijnstraat wat eerst diende als woonhuis en als munthuis. Vanaf 1407 is het gebouw in gebruik genomen als gasthuis. Het pand werd vernoemd naar de heilige Petrus en deed dienst als zieken- en geestelijk huis voor de armen en zieken in Arnhem. Het pand heeft meerdere functies door de eeuwen heen gehad, nadat de gasthuizen stopten te bestaan, incluis afgelopen decennia winkelfuncties. In 2015 richtte eigenaar DrieGasthuizenGroep (voortgekomen uit o.a. het Sint Petersgasthuis) hier haar kantoor en klantcontactcentrum in.

Openingstijden van het Sint Petersgasthuis aan de Rijnstraat 71 te Arnhem : ma t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.

Reacties