Triomfboog voor familiewaarden in Malburgen

De eerste FamilieWaardeSchilden gemaakt door Malburgse tieners in Het Timmerhuis © Sikko Cleveringa

In de middenberm van de Nijmeegseweg in Malburgen staat van 3 t/m 7 juli een houten triomfboog met FamilieWaardeSchilden. Yasser Ballemans maakt het kunstwerk in opdracht van het Ruimtekoersfestival en liet zich inspireren door de Jeugdwijkraad van Malburgen. Tijdens het grote Jeugdwijkdebat van februari vroegen zij aandacht voor meer betrokkenheid van ouders bij de realisatie van uitdagende tieneractiviteiten in de wijk. Tijdens het festival kunnen tieners samen met een ouder of dierbaar familielid een schild maken dat uiting geeft aan hun familiewaarden en deze toevoegen aan de triomfboog.

Maak je eigen schild

In aanloop naar het Ruimtekoersfestival hebben tieners van de Jeugdwijkraad en andere geïnteresseerden alvast een begin gemaakt o.l.v. Yasser Ballemans en makers van WijkLab Arnhem. In workshops in Het Timmerhuis en bij jongerencentrum Fresh leerden de tieners eerst een en ander over de betekenis van familieschilden. Daarna maakten ze hun eigen ontwerp naar aanleiding van vragen als ‘Waar ben jij trots op binnen je familie?’ en ‘Wat zijn de meest dierbare momenten?’ Massief houten schilden werden in eigen gekozen vormen gezaagd. Met in vuur verhitte ijzers  brandden zij tot slot hun eigen symbolische voorstelling in het schild. Elk schild is dus uniek en vertelt zijn eigen verhaal.

De FamilieWaardeSchilden worden op woensdag 3 juli op grote houten bogen op de middenberm van de Nijmeegseweg geplaatst. Na de officiële opening van het Ruimtekoersfestival volgt om 20:00 uur een rituele onthulling van het kunstwerk, samen met een aantal makers van de eerste FamilieWaardeSchilden. Tijdens het festival zijn er ook weer workshops en kan het publiek haar eigen schilden toevoegen aan het geheel.

Jeugdwijkraad actief op Ruimtekoers

Naast dit project is de Jeugdwijkraad nog op veel andere fronten actief betrokken bij het Ruimtkoersfestival en presenteren zij de eerste resultaten van de Buurtacties die zij eerder dit jaar bedachten om het verschil te maken in hun leefomgeving. Op donderdag 4 juli vanaf 15.30 uur gaan zij daarover in gesprek in de WijkTalk met als thema ‘Opgroeien in Malburgen’. Op vrijdag 5 juli van 18:00 tot 21 uur organiseert zij een drietal debatsessies tijdens thema bijeenkomsten op het Manifestival . Op zaterdag 6 juli organiseren zij samen met Rijnstad van 14.00 tot 17.00 uur het event ‘Fresh Binnenste Buiten’. Het publiek ervaart daar het resultaat van 12 weken experimenteren hoe je uitdagende tieneractiviteiten kan organiseren, met o.a. een crappy  robot contest, klooien met eten, een muziekstudio, bootcamps en de eerste editie van MallieMag, een tienermagazine voor Malburgen.

Tot slot vertonen tieners van buurtcampus Noord op zondag 7 juli om 15 uur het theaterstuk dat zij begin juni  gemaakt hebben op het kinderkamp van Rijnstad. Dit gebeurt op Strand Zuid, en is tevens de opening van Paviljoen de Vrijheid op de zuidoever van de Rijn. Tijdens de zomervakantie organiseert WijkLab daar  iedere zondagmiddag uitdagende kinder- en tieneractiviteiten.

Zie voor meer info: www.jeugdwijkraad.nu

Reacties