{
Wie vandaag een lentewandeling in Sonsbeekpark gaat maken, kan zomaar een paar honderd Arnhemse scholieren tegenkomen. Die lopen daar niet zo maar, maar die Wandelen voor Water, een regionaal project van het Nederlands Watermuseum.
Ruim 350 kinderen uit groep 7 en 8 lopen met 6 liter water op hun rug 6 kilometer om te ervaren wat hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden door moeten maken. Ze worden daarbij gesponsord door familie en bekenden. De opbrengst gaat naar een water- en sanitatieprogramma van AMREF Flying Doctors in Mtwara, Tanzania. Voorafgaand aan de sponsorloop hebben de leerlingen op school een gastles over het project dat zij sponsoren gehad.
In 2008 startte AMREF Flying Doctors daar met de aanleg van water- en sanitaire voorzieningen in 40 dorpen. Het bouwen van de voorzieningen is stap één. Daarbij worden de bewoners getraind in goed en hygiënisch gebruik van de voorzieningen en leert de lokale bevolking hoe de complete installatie kan worden onderhouden. Ze willen dat in 2012 51 waterputten en sanitaire voorzieningen zijn gebouwd waardoor ruim 65.000 mensen in Mtwara toegang hebben tot schoon water.
In Nederland heeft iedereen toegang tot schoon drinkwater. In veel landen in Afrika ligt dat anders. Elke dag weer is het een uitdaging om aan voldoende veilig drinkwater te komen. Samen kunnen we daar wat aan doen!
Wandelen voor Water is een jaarlijkse actie in het kader van WereldWaterdag. De VN heeft in 1992 ‘World Water Day’ in het leven geroepen om elk jaar op 22 maart stil te staan bij het belang van goed waterbeheer en watermanagement. Eén van de millennium- doelstellingen voor 2015 is om het aantal mensen zonder of met een tekort aan schoon drinkwater tot de helft te reduceren.
Think big, act local
De milleniumdoelen (8 afspraken voor een betere wereld) werden weliswaar door regeringsleiders vastgesteld, maar om ze voor 2015 daadwerkelijk te kunnen halen is ieders hulp nodig, met name op lokaal niveau. Daarom startte de VNG in 2007 de ‘Millennium Gemeente’ campagne. Inmiddels zijn er al meer dan 100 Millennium Gemeenten. Deelnemende gemeenten kiezen voor een eigen invulling, onder de gezamenlijke, herkenbare vlag. Voor sommige gemeenten betekent dit nieuwe impulsen voor het mondiaal beleid. Voor andere gemeenten betekent het dat bestaande activiteiten in de schijnwerpers worden gezet en in breder verband worden gebracht.
Voor wie de kids niet is tegengekomen in het park: zie hieronder een videoverslag van vorig jaar.
Lente in Arnhem
Voor iedereen die vandaag een wandeling(etje) maakt, in Sonsbeekpark of een ommetje in de buurt: stel je je eens voor dat je een paar liter water meesjouwt. Stel je eens voor dat je daar niet gewoon maar loopt te lopen, maar dat de wandeling een essentieel onderdeel is van je dagelijkse bestaan omdat je thuis geen kraan hebt die je zomaar even open draait…
Wij baden ons hier niet alleen in water, maar in een luxe die een pijnlijk contrast oplevert met het leven op andere plekken in de wereld. En toch hebben we elke dag wel wat te mopperen, te klagen en te zeuren. Over de politiek, hondenpoep op straat, het weer, buren die herrie maken, hangjongeren, zeurouderen en -ouders, bazen die niet deugen, leraren en leerlingen die niet deugen en zo kan ik nog wel even doorgaan…
Maar vandaag is het lente! De zon schijnt en de mensen op straat zijn een stuk vrolijker. De hoofden duiken weer op uit sjaals en kragen, als krokussen in de lentezon.
Een nieuwe lente, een nieuw geluid, staat er op Delftsblauwe tegels, er zoemt van alles in de stad. Als je op de eerste werkdag van de lente op in de bouwput van het station verwelkomt en uitgezwaaid wordt met bloembollen kan het niet anders dan dat er van allerlei moois tot bloei gaat komen…
Wees de eerste die reageert op "Wandelen voor Water, een bewustmakingswandeling in Sonsbeek"