{
‘Deze avond is must voor iedereen die de aanwezigheid van ArtEZ in Arnhem van groot belang acht!’, aldus het bericht van CASA over de hun georganiseerde avond op 8 april over de relatie tussen Arnhem en ArtEZ. Als de opkomst een teken is, dan achten weinig Arnhemmers de aanwezigheid van ArtEZ in de stad van groot belang. Je vraagt je af of bij het vervangen van ArtEZ voor de Bijenkorf in openingszin net zo’n volle zaal had opgeleverd. Gokje, dan had CASA voor de gelegenheid de schouwburg of het Gelredome kunnen huren. Nu hadden de aanwezigen (een stuk of vijftig?) plek voor tien.
Terwijl het rumoer na het bericht dat een groot deel van de opleidingen van ArtEZ Arnhem weleens kon verlaten, groot was. Geen rumoer als bij de Bijenkorf maar toch. Ik telde tweeënhalf politicus in de zaal, waarvan er één op het sprekersprogramma stond. ‘Moeilijke tijd’, aldus de spreker. Van ArtEZ waren er vijf (?) docenten aanwezig en zo goed als geen student. Van de directie was Charlotte Bik nadrukkelijk aanwezig. Kortom, de opkomst was bedroevend laag. Aan het sprekersprogramma en het onderwerp lag het niet. Is ArtEZ niet zo interessant voor de Arnhemmer? Wat heeft ArtEZ eigenlijk met Arnhem?
Historische band
Het instituut heeft in ieder geval een historische band met de stad. Al sinds 1801 kan men in Arnhem van kunstonderwijs genieten. ArtEZ in haar huidige vorm bestaat sinds 2002. Zoals elke zichzelf respecterende hogeschool in Nederland betaamt, is ArtEZ ook een fusieschool en heeft naast locaties in Arnhem ook vestigingen in Zwolle en Enschede. Ook niet ongebruikelijk bij dit soort fusievormen, het rommelt er al een tijdje. Een groot deel van de opleidingen zou in het kader van efficiency en kostenbesparingen weleens gebundeld kunnen worden in een andere stad. ‘Een grotere ramp voor Arnhem dan het vertrek van de Bijenkorf!’, sprak CASA-voorzitter Berry Kessels in De Gelderlander. Maar waarom zou ArtEZ in Arnhem moeten blijven?
De feiten
CASA-factchecker Steve Swiggers trapte de avond af. Voor je ergens iets over kan zeggen, moet je wel weten waar je het over hebt. Swiggers had, zoals altijd, grondig onderzoek gedaan en, zoals altijd, dat prettig weergegeven in duidelijke sheets. In absolute aantallen is ArtEZ de grootste kunstopleiding van Nederland. In Arnhem studeren 1.500 studenten waarvan er jaarlijks 300 afstuderen. Rond de 60 blijven er daarvan hangen, zo schat Steve in. Per jaar geeft een student 10.000 euro uit in de stad Arnhem. Een flinke economische factor dus! Maar wel een onzichtbare lijkt het. ‘Waar is de muziek van conservatorium-studenten in Arnhem? Er is niks te horen in de stad!’, zo beklaagde projectontwikkelaar Frank Donders zich later.
‘Groen of treinverbindingen boeien niet zo’ volgens Steve. Ook de locatie niet. Wel belangrijk voor de studenten die Steve sprak, is het netwerk in de stad en daarbuiten. Toegang tot goede stages en docenten, dat telt voor de student. Met wereldwijde ingangen bij topmerken en -bedrijven heeft ArtEZ daar niet over te klagen.
Arnhem & ArtEZ
Maar moet het instituut daarvoor per se in Arnhem blijven? De alumni op het podium hebben bijna per ongeluk voor Arnhem gekozen. Wat bindt de stad met de opleiding en hoe kan de stad haar verleiden dat ze blijft? Want dat het belangrijk voor Arnhem is dat ArtEZ blijft, is wel duidelijk. Gelukkig zit de stad niet stil. Ondernemer Frank Donders heeft op eigen initiatief een grote groep invloedrijke Arnhemmers bij elkaar gebracht en aan ArtEZ gevraagd: wat kunnen wij doen om te zorgen dat jullie blijven? Wethouder Luuk van Geffen kan bijna een convenant met ArtEZ aankondigen zoals dat in Enschede al is getekend. Verder laten enthousiaste en ondernemende Arnhemmers als Paul de Bruijn (Coehoorn Centraal), Sjaak Hullekes, Simon Angel (Mode Incubator), Ho!Mulder, Floris Schoonderbeek (Weltevree) en Frank Pörtzgen (Wiegerinck Architecten) de stad hopelijk genoeg bruisen zodat Arnhem de logische keuze blijft voor ArtEZ om een breed aanbod aan kunstonderwijs aan te bieden.
Maar dan moet de dienstdoende handhaver niet moeilijk gaan doen over een gestalde fiets met een reclamebord. Dan kan de stad weer een avontuur worden.
Foto: Masha Bakker-Matijevic, meer foto’s vind je op de pagina van CASA
Wees de eerste die reageert op "Wat heeft ArtEZ aan Arnhem?"