Wijkatelier presenteert: Expo Bloemen voor Dirk Zeldenrust en Arno Arts

Nathalie Moens bij TAPE aan de Hommelstraat © Zefanja Hoogers

Op 3 mei start er in café TAPE aan de Hommelstraat in de avond een bijzondere tentoonstelling van de deelnemers aan het Wijkatelier; met de bloemenportretten die zij maakten, eren zij tegelijk twee onlangs overleden markante persoonlijkheden uit Sint Marten respectievelijk Klarendal.

Wijkatelier Sint Marten Klarendal

Deelnemers uit de wijken Sint Marten en Klarendal aan het wijkatelier krijgen eens per week gratis lessen in het maken van beeldende kunst in het Inloophuis aan de Van Slichtenhorststraat. Het Wijkatelier helpt je het beste in jezelf te ontdekken en bijzondere werken te maken. Professionele kunstenaars uit de wijk treden daarbij op als assistent en er wordt regelmatig naar een tentoonstelling toegewerkt.

Bloemen keuzes

Zij konden de afgelopen periode mee doen met het schilderen of tekenen van bloemen en werden uitgedaagd: hoe ziet het boeket eruit dat jij wil schilderen? Weelderig, bescheiden, verwelkt of net geknipt? Is het een studie in nuances of kan het niet fel genoeg zijn? Of is het een bloem alleen of nee, je beperkt je tot een enkel blad? Een studie in keuzes: welke bloemen, bladeren, takken en materialen passen bij jou? Is een boeket niet net iets als een zelfportret?

Hortensia

Tijdens één van de donderdagavonden begon het tijdens de les met een vraag: wie wil een hortensia? Gezeten aan de ronde tafel werkten ze aan onze bloemportretten. En G. vroeg wie een hortensia wilde. Ze woont namelijk in het oude huis van Dirk Zeldenrust in Sint Marten, die afgelopen november overleden is. Klaarblijkelijk had Dirk iets met die heestersoort, want zijn hele tuin stond er vol mee. Zo kwamen ze over Dirk te spreken, over de vele goede dingen die hij heeft gedaan voor Sint Marten. Over de verduurzaming en vergroening van de wijk en de energie en toewijding die hij daaraan gaf.

Eerbetoon

Zij wisten al dat er op 3 mei bloemenportretten in Tape gepresenteerd zouden worden. Waarom daar geen eerbetoon aan Dirk van maken? Des te meer omdat de eerste week van mei staat voor het herdenken van onze doden. En toen hoorden ze dat Arno Arts ons ook ontvallen is, net als Dirk zo’n dierbare aanwezigheid in Klarendal, zo’n gezichtsbepalende persoon‚Ķ

Café Tape

Op 3 mei om 19.30u herdenkt het Wijkatelier in Tape Dirk en Arno. Er worden herinneringen opgehaald, verhalen verteld en een glas geheven ter nagedachtenis van deze twee wereldgasten. Deelnemer Nathalie Moens heeft zich voor deze tentoonstelling laten fotograferen. Zij werkt aan bloemen uit haar jeugd in Zuid Afrika en het Wijkatelier helpt haar deels door een burnout heen. ‘Ik vind het heerlijk weer met mijn handen bezig te zijn. De expositie gaat natuurlijk ook over de deelnemers; zonder hen geen Wijkatelier!’ Berengaria, co√∂rdinatie Wijkatelier: ‘We hopen dat iedereen komt. Liever geen bloemen: daar heeft het Wijkatelier al voor gezorgd.’

Na 3 mei is de tentoonstelling dagelijks te bekijken tijdens openingstijden.

TAPE – zeven dagen open – Hommelstraat 66

MA. DI. WO. 16.00u – 23.00u

DO. VR. ZA. 13.00u – 01.00u

ZO. 14.00u – 22.00u

Volg het Wijkatelier op Facebook en meld je aan bij het evenement.

De beelden van wijlen Dirk Zeldenrust en Arno Arts zijn gemaakt door wijkfotografen Han Koppers uit Sint Marten en Zefanja Hoogers vanuit Klarendal

Het Wijkatelier is een initiatief uit de wijken Sint Marten en Klarendal, ondersteund door de cultuurmakelaar van Kunstbedrijf Arnhem (Rozet) en Inloophuis Sint Marten. Het Wijkatelier draagt middels connecties en verbintenissen in de wijk mee aan sociale cohesie.

Reacties