Sjaak van ’t Hof voert Arnhemse GroenLinks-lijst aan

{

Het duurde even maar na de stemming over talloze amendementen was het zo ver. Het GroenLinks-verkiezingsprogramma werd unaniem aanvaard. In Bezoekerscentrum Sonsbeek brachten donderdagavond 10 december een kleine vijftig GL-partijleden hun stem uit.

Hierna nam Diana de Wolff, voorzitter van de kandidatencommissie, het woord. Zij lichtte de kandidatenlijst toe. Alle daarop prijkende 22 namen betreft bekwame personen. Het spijt haar wél, dat zo weinig vrouwen en allochtonen zich kandideerden. Hoe het ook zij, Sjaak van ’t Hof werd met algemene stemmen tot GL-lijstaanvoerder bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 verkozen.

Het was een lange zit, maar de GL-vergadertijgers hadden vooraf hun huiswerk gedaan. Onder leiding van een spreekstalmeester werden in hoog tempo de verschillende amendenten op het ontwerpverkiezingsprogramma er door gejast. Na afloop was Van ’t Hof graag bereid nader commentaar te geven op drie heikele Arnhemse onderwerpen, te weten Rijnboog/Cultuurcluster, Stadsblokken/Meinerswijk en “de moskee in Klarendal”.

Consistent
Over het Havenkwartier in het Rijnboogplan, inclusief cultuurcluster, is hij duidelijk. GL gaat door op de lijn die al werd ingezet. Zijn partij maakt wél een voorbehoud. Mocht de realisatie té lang gaan duren, doordat er onvoldoende geld is of er onoverkomelijke technische problemen ontstaan, dan mag het Rijnboogplan, volgens ’t Hof, ‘geen papieren tijger worden’. Hij verduidelijkt: ‘De wereld draait door. Iets wat je nu bedenkt kan over een aantal jaren achterhaald zijn. GroenLinks wil consistent zijn en niet met alle politieke winden meewaaien.’

Stadsblokken en moskee
Die consistentie wil zijn partij eveneens bij Stadsblokken en Meinerswijk in acht nemen. Groen moet daar de hoofdtoon blijven voeren. GL ziet beide gebieden als één geheel. De “knip” tussen beide – door middel van de Nelson Mandela-brug – is puur kunstmatig. Het “groene” resultaat van het burgerparticipatieproces wijst volgens hem dezelfde richting op. ‘Er mag hooguit wat functionele bebouwing op Stadsblokken plaatsvinden. Verder niet.’
GL-wethouder Barth van Eeten maakte zich sterk voor de realisatie van een moskee aan de Rosendaalsestraat. Hij voerde volgens Van ’t Hof uitvoerig overleg met de buurt. Wensen van omwonenden werden ingewilligd. ‘Op een gegeven moment is het dan klaar. GL gaat dus voort op de ingeslagen weg.’

Vier worden vijf zetels?
Behalve de lijsttrekker kregen nog meer personen hun definitieve plek op de kieslijst. De nummers twee tot en met zes zijn resp.: Tobias de Groot, Ria Peters, David Willemsen, Marieke Overbeek en John Swelsen.
GL gaat in ieder geval vol enthousiasme de verkiezingen in. Arnhemmers moeten zich o.a. voorbereiden op een “warme truiendag & breispektakel” en “een wedstrijd tussen fiets, openbaar vervoer en auto”. Maar natuurlijk komen er ook posters, huis-aan-huis-kranten en een “kraampje op Het Land van de Markt”. Een campagnemanager die eerder ervaring in Rotterdam opdeed, voert het team straks aan. Zo wil hij een “GroetZone” in Arnhem uitrollen. Ook onbekenden groeten elkaar daar spontaan. Rotterdamse “groetverkeersborden” heeft hij nog over.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Sjaak van ’t Hof voert Arnhemse GroenLinks-lijst aan"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*