Arnhem en de Gele Hesjes beweging

De Gele Hesjes beweging waait over uit Parijs. Al enkele weken trekken duizenden Fransen naar Parijs om hun onvrede te duiden over een diepgeworteld wantrouwen jegens het politieke establishment. Nederland doet ondertussen een beetje mee. Afgelopen zaterdag gingen mensen de straat op, tien in Utrecht, dertig in Leeuwarden en Eindhoven, tot zo’n 150 mensen in Maastricht en 250 mensen Rotterdam. In Arnhem waren twaalf mensen naar de Ronde Weide gekomen in het Sonsbeekpark.

Arnhem en de (nationale) pers

Tijdens de nieuwsuitzendingen afgelopen zaterdag, kwam Arnhem een beetje sneu over met een opkomst van twaalf man. Maar Arnhem sprong er juist ook weer uit, omdat ‘Martin Luther King ook heel klein is begonnen’ – aldus één van de demonstraten. Het filmpje van Omroep Gelderland haalde de nationale pers.

Initiatiefneemster Brenda Nije vertelde voorafgaand aan afgelopen zaterdag aan RTV Arnhem dat het een geweldloos protest moet zijn: ‘Er is behoefte aan verandering en verbetering, het systeem werkt namelijk niet. Werkend of niet werkend, de mensen redden het niet. Dus het zou mooi zijn als zowel links als rechts naast elkaar gaan staan om het belastingsysteem te laten wijzigen.’

Geweldloos bleef het trouwens, er waren net iets meer demonstranten dan politieagenten.

Tweede zaterdag Gele Hesjes

Er is een BESLOTEN FACEBOOKGROEP, maar wij hebben geput uit de OPENBARE FACEBOOKGROEP

Daarin staat een lijst gepost waar de onvrede allemaal over zou gaan. Die variëren van items als dividendbelasting, pensioenleeftijd, BTW verhoging, zorgkosten, de sociale woning markt, de bankensector en nog veel meer. ‘Genoeg reden om boos te zijn!! Sta op tegen Kabinet Rutte!!’ aldus een lid van de Facebook groep.

Deze zaterdag de 15e wordt het een rondje stad, die start om 13u bij de AKU fontein op het Gele Rijdersplein.

Reacties