Crowdfunding harnas hertog Karel van Gelre in de Eusebius

Het wordt een bijzonder jaar voor de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem. De toren gaat na jaren volledig uit de steigers, maar een nieuw project staat al in de startblokken. In 2019 ondergaat de kerkzaal een metamorfose. Er wordt een aantal bouwkundige ingrepen gedaan in verband de vaste historische presentatie over de Gelderse geschiedenis. Dat betekent dat allereerst het praalgraf van hertog Karel van Gelre terug gaat naar de historische plek in het koor midden in de Eusebiuskerk.

Hertog Karel van Gelre – het oudste harnas van Nederland

Maar ook het harnas van hertog Karel verdient een opknapbeurt. Dit is de originele wapenuitrusting van de grote Gelderse vorst.  Het is het oudste nog volledig in tact gebleven harnas (ca. 1530) in Nederland.

Het hangt al bijna vijfhonderd jaar hoog aan een pilaar in de Arnhemse Eusebiuskerk en is één van de meest bijzondere voorwerpen van Gelderland. Het originele harnas van hertog Karel van Gelre is uniek in zijn soort. Het historische object uit de 16e eeuw verkeert in slechte staat en is nodig aan een restauratiebeurt toe. De kosten zijn ongeveer 20.000 euro. De stichting Eusebius Arnhem hoopt het bedrag met crowdfunding snel bijeen te brengen.

Gelredag zaterdag 12 januari

Bezoekers kunnen tussen 10.00 uur en 12.00 uur gratis de kerkzaal in en het praalgraf en het harnas bewonderen. Anneke van de Griend zal op de haar kenmerkende wijze optreden als gids. Conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum vertelt over de uniciteit van het harnas. Maar natuurlijk moeten we ook geld inzamelen voor de restauratie.

De Ridders van Gelre zullen samen met gedeputeerde Josan Meijers het startschot geven voor de crowdfunding met een heuse veiling. Ze stellen een aantal dvd-boxen van de televisieserie Ridders van Gelre en Het Geheim van de Hertogin beschikbaar, maar ook enkele originele rekwisieten uit de televisieseries. Er zal een hoogwerker in de kerk staan waar de hoogste bieders mee omhoog mogen om het harnas van dichtbij te bekijken.

En de glazen balkons in de kerktoren zijn met de lift te bezoeken onder leiding van een gids. Dit kost vijf euro per persoon en ook deze opbrengst komt ten goede aan de restauratie. De jonge beiaardier Bob van der Linde is aanwezig voor een speciaal concert op het carillon van de Eusebius.

‘Man in het kastje’

De restauratie van het harnas maakt deel uit van een grotere herinrichting van de Eusebiuskerk. Het monumentale gebouw moet in 2020 een overzicht bieden van de belangrijkste periodes van de Gelderse geschiedenis. Het praalgraf en het harnas van Karel van Gelre spelen daarin een centrale rol. De Gelderse hertog leefde van 1467 tot 1538 en was de laatste vorst van het zelfstandige hertogdom Gelre. Hertog Karel streed zijn hele leven om Gelderland onafhankelijk te houden van de rest van Nederland. De inwoners van Arnhem waren hun vorst zo dankbaar dat zij na zijn dood een praalgraf voor hem oprichtten in de Eusebiuskerk. Voor zijn originele harnas maakten zij een knielende figuur van de hertog in een baldakijn. Bij Arnhemmers staat dit beter bekend als ‘de man in het kastje’.

Bekijk het Facebook evenement. of lees meer op de website van de Eusebiuskerk.

Reacties