Drieluik Binnenstad Arnhem 2.0, deel 2 De zuidelijke binnenstad

Het grote gemis in Arnhem is de door de oorlogshandelingen verwoeste historische binnenstad. Natuurlijk, vanaf het Kerkplein richting het Noorden liggen nog steeds zeer fraaie historische panden die sfeer en een ziel uitademen, maar zodra je bij het zielloze en troosteloze Kerkplein arriveert, zie je een open wond. Een wond die schreeuwt om verzorging, maar die deze maar niet krijgt.

Dat verschrikkelijke plein en de al even vreselijke zuidelijke binnenstad moeten worden aangepakt. Daar waar schandalig veel fraaie panden hebben moeten wijken voor de zogenoemde verkeersdoorstroming (en welke andere ridicule redeneringen er van toepassing waren voor naoorlogse sloop).

Met Focus, het naar boven halen van de Jansbeek en de nieuwe aankleding van de Trans gaan we kleine stapjes vooruit. Waarbij ik eerder neig om een wisseltruc te doen tussen Focus en Luxor Live. De bezoekersaantallen van Luxor Live liggen dermate hoger dan die van Focus, dat Luxor Live voor een betere financiële situatie zal zorgen op het Kerkplein dan Focus dat gaat doen.

Hoe dan ook ben ik allang blij met de plannen die er nu liggen. Er gebeurt eindelijk weer iets.

Waar het volgens mij het nog steeds aan schort, is hoogwaardige architectuur. Het zou Arnhem dan ook niet misstaan om een keuze te maken voor bepaalde architectuurstijlen in de binnenstad. Het opnemen van de gewenste bouwstijlen in het bestemmingplan moet ervoor zorgen dat de binnenstad weer een geheel wordt met hoogwaardige kwaliteit. Hierdoor ontstaat er een bepaalde sfeer, een belevenis waar mensen graag naartoe komen van buiten Arnhem.

Je kunt hierbij denken aan vooral de stijlen neoclassicisme, neogotiek, jugendstil, Amsterdamse school (en aanverwante van de Moderne Bouwkunst in periode van ca.1870 tot 1940). Daarbij zou de laatste bouwstijl(en) vooral moeten gelden in de zuidelijke binnenstad. De Moderne Bouwkunst van ca. 1870 tot 1940 zou namelijk een goede overgangsstijl kunnen zijn tussen de wederopbouwperiode (gebouwen die reeds als Rijksmonument zijn aangewezen) en de ‘oude’ binnenstad.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Drieluik Binnenstad Arnhem 2.0, deel 2 De zuidelijke binnenstad"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*