Een verzameld In Memoriam

Vlak voor de kerst overleed onverwacht Jospeh Hendrik Karel Vister – alias Ronnie, ‘Vriend van ons allen’ zoals er op zijn rouwkaart stond. De wijken waar hij vaak toefde zijn toen online al op de hoogte gebracht, maar omdat we vermoeden dat velen in de stad hem wel kenden – óf door zijn kenmerkende hondje Spike óf door de kilometers die hij op zijn driewieler door de stad maakte – en we bovendien een bijzondere In Memoriam in onze mailbox troffen, verzamelen we hier de over hem gemaakte teksten nog eens. Rust zacht Ronnie.

Kunstportaal Presikhaaf 20 december 2018

op kunstportaal arnhem was er wat verslagenheid daar een markant figuur van kunstportaal gister overleed. hij was niet op het kerstdiner van gister, wat al opmerkelijk was. hij zou zoiets nooit missen. zijn naam is ronnie vister. regelmatig stond hij in de arnhemse media. dan weer omdat zijn trouwe hond was overleden en waar een hele kerkdienst voor werd gegeven, dan weer een verhaal over zijn enigszins lucractieve ijzerhandel waar hij heel arnhem op een barrel van een fiets doorkruiste om wat centen te verdienen.

in landelijke media werd daarnaast eens verslag gedaan over ronnie die een aantal jaar dakloos was en van opvangplek naar opvangplek ging. heel opmerkelijk in het krantenartikel was ronnie’s opmerking dat het hem eigenlijk niet uitmaakte. het stoorde zijn altijd optimistische kijk op het leven totaal niet. het leek hem dus niet te deren. dat is niet de standaard riedel van menig dakloze, zonder hen te willen bagataliseren. het is al moeilijk genoeg op de straat, anyway. ronnie deed daarnaast af en toe aan politiek en stond soms verkiesbaar op een niet al te best staand marginale politieke partij. hoe dat kwam is nooit helemaal duidelijk geworden. ronnie zei in een krantenartikel daarover dat hij de ideeen niet echt onderstreepte, maar dat dan gezegd in zijn woorden.

ronnie was een zeer trouwe fan van de voetbalclub vitesse waar hij uren over kon praten. ronnie kreeg een poos geleden een beroerte en dat maakte communiceren met hem wat moeilijker. ronnie maakte gedurende de vier jaar dat hij in kunstportaal arnhem een hele productie aan schilderwerken die gekenmerkt wordt door een primitieve directe kleurrijke stijl van alledaagse dingen zoals eenden, ganzen, honden en paarden. kortom, ronnie maakte het allemaal niet te moeilijk en waarom zou je eigenlijk ook. op koningsdag was zijn stand met kunst in de regel uitverkocht.

met ronnie gaat een opmerkelijke arnhemmer verloren. #rip ronnie!

Inloophuis Sint Marten 21 december 2018

Dinsdag 18 december overleed, heel plotseling onze bezoeker Ronnie Vister. Ronnie is enkele jaren koster geweest in de Walburgiskerk en ook nog even acoliet in de Martinuskerk. Al jarenlang kwam hij bijna elke week in het Inloophuis. Als er iets te doen was in het Inloophuis, hielp Ronnie graag.

Bij gebrek aan contact met zijn eigen familie had hij zelf familie uitgezocht; gastvrouw Jacqueline bezocht hem wekelijks en hielp hem waar dat nodig was. Ronnie had een verstandelijke beperking, maar een groot talent om mensen voor zich in te nemen. Met zijn ontwapenende manier van doen en zijn altijd zonnige humeur was hij geliefd bij velen. We zullen hem missen!

Ronnie kon goed schilderen. Vanaf 6 januari exposeren we schilderijen van hem in het Inloophuis. Dit was al gepland, maar is nu des te meer een eerbetoon aan een bijzondere man!

—–

De crematie van Ronnie was op vrijdag 28 december op Moscowa. Lees ook over het heen gaan van zijn hondje Spike en Ronnie’s kunst CV op Kunstportaal

 

Reacties