‘Geen transparantie gemeente over Gele Kubus’

De gemeente is onvoldoende transparant geweest tijdens het proces van de bouw van de Gele Kubus en ook in de beantwoording van de mondelinge vragen tijdens de raadsvergadering. Dit constateert Bram Derix na zijn beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) over dit onderwerp.

Door Huibert Veth

Derix deed zijn onderzoek als privépersoon en deelde zijn bevindingen met RTV Arnhem. Arnhem Centraal stelde eerder mondelinge vragen over de Gele Kubus aan wethouder Hans de Vroome. Fractievoorzitter Guus van der Laak laat weten de conclusies van Derix een erg geloofwaardig feitenoverzicht te vinden en zich nader te beraden over de te nemen vervolgstappen.

“Opvallend was dat zowel evenementenbureau Crazy Coasters als ambtenaren vóórdat het een politiek issue werd zeer openhartig en transparant waren over de problemen”, vindt Derix. “Dat siert beiden, van fouten moet je immers leren.”

Crazy Coasters heeft volgens Derix de gemeente geadviseerd om de mondelinge vragen van Arnhem Centraal aan wethouder Hans de Vroome tijdens de raadsvergadering gewoon eerlijk te beantwoorden. “En het bureau heeft, nu de kubus er eenmaal staat, aanbevolen alles op alles te zetten om er toch nog een succes van te maken.”

Ontkenning

Gezien het bovenstaande is de beantwoording van De Vroome op de vragen van Arnhem Centraal op zijn minst opvallend te noemen, meent Derix. “Zo ontkent hij het conflict met zowel Studio Rap als Crazy Coasters. Uit alle stukken en gesprekken blijkt immers dat het toch echt feitelijk anders is dan hij voorspiegelt.”

Er is al ruim 230.000 euro uitgegeven en het einde lijkt nog niet in zicht, stelt Derix vast. “De wethouder heeft de raad onvoldoende geïnformeerd over het proces. Meer transparantie was in mijn ogen op zijn plaats geweest.”

De Vroome verwijst naar het totale budget van 1,8 miljoen euro voor de inrichting van het plein en heeft het volgende laten weten: “We moeten nog kijken welke kosten bij welk onderdeel hoort. Uiteindelijk blijven de kosten voor de Gele Kubus dan onder de 2 ton.”

Met andere woorden, hij gaat er wel voor zorgen dat de kosten voor de Gele Kubus uiteindelijk worden toegerekend naar een ander potje, bijvoorbeeld groen, vreest Derix. “Dat heet creatief boekhouden volgens mij, maar dat kan uiteraard niet. Ik zal over een tijdje weer een WOB-verzoek doen om de potjes goed in de gaten te houden.”

Uitnodiging

Op vrijdag 11 januari had Bram Derix op uitnodiging van de gemeente zelf een afspraak om te spreken over de Gele Kubus. Tijdens dit gesprek bleek dat de gemeente niets meer wilde vertellen en tevens ineens geen enkele vraag van Derix meer wilde beantwoorden waardoor Derix na 10 minuten vertrokken is.

De gemeente herkent zich niet in het geschetste beeld en zegt dat de uitspraken voor rekening komen van degenen die ze hebben gedaan. De gemeente verwijst voor haar standpunt naar de eigen website. “Het is een experiment en uiteraard is iedereen vrij om er een mening over te hebben.”

Derix op de reactie van de gemeente: “Daarbij gaat de gemeente wel voorbij aan een raadsbrief van begin 2018 over de stand van zaken. Daarbij hebben ze de beoogde oorspronkelijke kubus, die er nooit in die vorm is gekomen, getoond als de definitief te bouwen kubus.”

Dit is het laatste deel van een drieluik over de inmiddels veelbesproken Gele Kubus. Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Ben Schattenberg.

RTV Arnhem vroeg Derix om een reactie op de artikelen over de Gele Kubus:

Dit is een productie van RTV Arnhem.

Reacties