‘WK vrouwenvolleybal goed voor de gewone Arnhemmer’

Deze week werd bekend dat het WK Volleybal voor vrouwen in 2022 door Nederland en Polen georganiseerd zal worden. In het Arnhemse Gelredome gaan naast poulewedstrijden ook de halve finale en finale plaatsvinden. Is het binnenhalen van dit soort evenementen een goed idee en wat heeft de ‘gewone Arnhemmer’ hieraan?

Politiek verslaggever Huibert Veth sprak met de Arnhemse verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen en fractievoorzitter Guus van der Laak (Arnhem Centraal).

‘Arnhem sportstad nummer één in de wereld’

Van Dellen: “De gewone Arnhemmer heeft hier drie dingen aan. We hebben met de raad afgesproken dat mensen die het financieel moeilijk hebben met de Gelrepas voor een goedkoper tarief naar binnen kunnen. Ten tweede zet het Arnhem internationaal op de kaart. Dat levert extra mensen in de stad op, dus extra bedrijvigheid. Dat is goed voor ondernemers die daardoor meer in de portemonnee hebben. En drie is dat als we dit gaan doen we ook andere internationale toernooien aankunnen. ‘Arnhem sportstad’ staat hiermee nummer één in de wereld. Deze gunning is een mooi cadeau dat we nu nog niet verwacht hadden. Dat was natuurlijk fantastisch nieuws.”

‘Economische impact 5,8 miljoen’

Van Dellen laat verder weten dat de gemeente Arnhem 4 ton heeft moeten bijdragen voor het binnenhalen van dit evenement maar hij verwacht dat de economische impact voor de stad 5,8 miljoen zal zijn. Hij baseert zich hierbij op onderzoek van de HAN die de economische impact voor de provincie op 8,3 miljoen heeft becijferd. Van Dellen zegt te verwachten dat zeker 70 procent hiervan naar Arnhem zal vloeien. Van der Laak zet vraagtekens bij deze cijfers.

‘Liever geld naar zorg en armoede’

Van der Laak: “Arnhem begint een beetje een stad te worden met een soort elitecultuur. Mensen die een wat krappere portemonnee hebben, zijn niet eens in staat om een kaartje te kopen voor dit soort evenementen. Als je dan met je kind naar zo’n evenement gaat en dat kind ziet iets wat het wilt kopen dan kan dat niet. Als voorbeeld de Giro. Daar zijn ook hele mooie cijfers gepresenteerd. Uiteindelijk heeft het ons extra geld gekost en heeft het voor de binnenstad weinig opgebracht. We moeten nog maar zien of hetgeen nu aangedragen wordt gerealiseerd gaat worden. Natuurlijk vinden wij dit ook een mooi evenement maar Arnhem heeft momenteel een probleem met uitgaves op de gebieden zorg en armoede. Daar geven wij veel liever extra geld aan uit.”

Dit is een productie van RTV Arnhem.

Reacties