Herdenkingsmonument Slag om Arnhem in restauratie

- Zefanja Hoogers

In de eerste week van juni begint de restauratie van het herdenkingsmonument Slag om Arnhem, op het Airborneplein. Het monument wordt gereinigd en gefixeerd zodat het niet in verval raakt. De restauratie is in de loop van de zomer klaar.

Het monument werd onthuld op 17 september 1945 ter gelegenheid van de eerste herdenking van de Slag om Arnhem. De onthulling gebeurde door de Commissaris van de Koningin van Gelderland, mr. Schelto, baron van Heemstra. Vele honderden Engelse parachutisten en hun commandant Generaal Majoor R.E. Urquhart waren getuige. Koningin Wilhelmina was aanwezig bij de herdenking in 1946.

Gijs Jacobs van den Hof kwam op het idee voor een gedenkteken over de Slag om Arnhem. Een door oorlogshandelingen beschadigde zuil van het oude Paleis van Justitie werd in 1946 op het midden van het Airborneplein geplaatst.

Ieder jaar in september wordt op deze plek samen met de Britse en Poolse veteranen een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Dit jaar vindt voor de vijfde keer, aansluitend aan de herdenking bij de John Frostbrug het evenement Bridge to Liberation Experience plaats. Bij deze experience wordt men door middel van muziek, film, dans en visuele effecten meegenomen in waargebeurde persoonlijke verhalen ten tijde van de Slag om Arnhem.

Reacties