Ramadan Sponsortour

Ifthar evening meal for Ramadan

In reactie op de aangekondigde protesten door de extreemrechtse groepering Pegida, is door de Nederlandse PopUpkerken de website ramadansponsortour.nl in het leven geroepen. De initiatiefnemers noemen het een vrolijke reactie op een haatactie.

Wat is er aan de hand?

Pegida heeft aangekondigd om van 4 tot en met 8 juni elke avond in een andere stad voor de deur van een willekeurige moskee een BBQ met varkensvlees te organiseren. “Wij zien daar de zin niet zo van in en vinden het bovendien ietwat onvriendelijk jegens onze medeburgers. Maar omdat ‘hé, doe es niet zo onvriendelijk’ roepen waarschijnlijk niet zo veel zal uithalen, hebben we iets bedacht dat wél iets uithaalt en ook veel vrolijker is: De Ramadan Sponsortour!”

Op de website ramadansponsortour.nl kan de moskee waartegen geprotesteerd wordt gesponsord worden per aanwezige demonstrant, per gebarbecued stuk vlees of per kwartier dat de barbecue duurt. Hoe groter dus de demonstratie van Pegida, hoe meer geld er opgehaald wordt voor de moskeeën.

Rikko en Matthias

‘We zijn helemaal voor vrijheid van meningsuiting’ zegt Rikko Voorberg, een van de initiatiefnemers, ‘maar in een tijd waarin islam-argwaan een politieke vanzelfsprekendheid is geworden, vinden wij het belangrijk om duidelijk te maken dat Pegida niet het Nederlandse volk vertegenwoordigt.’ Matthias voor de Poorte van PopUpKerk Arnhem vult aan dat het erg bedreigend moet voelen om in je feestmaand boze stemmen en brandlucht van barbecues te ruiken tijdens het avondgebed. ‘Daar moeten we dus iets tegenover stellen.’

PopUpKerken

De initiatiefnemers van de PopUpKerken lieten eerder van zich horen door de Light for Syria herdenking afgelopen maart en met We Gaan Ze Halen, een actie om de overheid te herinneren aan haar belofte om vluchtelingen op te nemen. De PopUpKerk is een collectief van creatieve en geëngageerde mensen die door middel experiment, kunst en bijeenkomsten alvast vorm willen geven aan de wereld waar ze op hopen. Met brood, wijn, kunst, actie en ideeën. Naar een idee van Rikko Voorberg en actief in Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Den Haag.

Foto: Ramadan sponsortour

Reacties