Het Gelders Orkest houdt op te bestaan

De Arnhemsche Orchest Vereeniging, 1932 in de concertzaal van Musis Sacrum © Gelders Archief

Wat in 1889 als de Arnhemsche Orchest Vereeniging ontstond, na de Tweede Wereldoorlog doorging als Het Gelders Orkest en alle jaren zijn thuisbasis in het Arnhemse Musis Sacrum had, heeft afgelopen maand zijn laatste noten gespeeld onder deze naam. HGO fuseert per 1 september met Het Orkest van het Oosten uit Enschede. Er is nog geen nieuwe naam.

Fusie

Met ingang van 1 september fuseren Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten en wordt Jacco Post de nieuwe Algemeen Directeur van de fusieorganisatie. Met de keuze voor Jacco Post als nieuwe voorman zetten de orkesten een belangrijke stap in hun gezamenlijke toekomst. Op dezelfde datum treedt Mark Boumans aan als voorzitter van de nieuw te vormen Raad van Toezicht.

Post: “Ik ben zeer gemotiveerd om samen met een groep topmusici en professionals de rijke traditie van beide orkesten voort te zetten en vorm te geven aan het nieuwe orkest.”

Post volgt Kees Meijer van het Orkest van het Oosten op, die vanaf 1 augustus start als Algemeen Directeur/Gemeentesecretaris van de gemeente Enschede, en Peter de Leeuwerk van Het Gelders Orkest, die sinds het vertrek van Wiebren Buma in februari als Interim Directeur aan Het Gelders Orkest verbonden is.

Achtergrond

Eind 2016 kregen beide orkesten van het ministerie van OCW de opdracht vanaf september 2019 niet meer als twee afzonderlijke organisaties te functioneren, maar samen te komen tot één duurzame en hoogwaardige Symfonische Voorziening voor Landsdeel Oost. Sinds dat moment is er zeer hard gewerkt om deze opdracht te realiseren, en met succes. Het ministerie van OCW en beide provincies omarmden het door de orkesten ingediende organisatieplan, waarin veel ruimte is voor educatie, participatie en talentontwikkeling in Overijssel en Gelderland. De orkestorganisatie bestaat uit één orkestformatie met twee standplaatsen: Musis Arnhem en Muziekcentrum Enschede. Concerten worden gegeven op diverse locaties in beide provincies.

Er wordt nog nagedacht over een nieuwe naam.

—–

Arnhem Direct publiceerde afgelopen februari over het vertrek van de vorige directeur Wiebren Buma, die HGO weer perspectief gaf.  Ook de Gelderlander publiceerde eerder een stukje geschiedenis van Het Gelders Orkest (premium).

 

Reacties