Uiterwaardpark Meinerswijk

Vanmorgen heerlijk gewandeld door Uiterwaardpark Meinerswijk, Arnhem. Meinerswijk is een natuurgebied in het centrum van Arnhem langs de oevers van de Nederrijn (scheiding tussen Arnhem-Noord en Zuid).
Tot het begin van de jaren ‘90 was het gebied een doorsnee-uiterwaard, die gebruikt werd door de baksteenindustrie en door boeren. In de laatste decennia is Meinerswijk teruggegeven aan de natuur en dat had grote invloeden op de plantengroei en het dierenleven. De laatste volledige inventarisatie van Meinerswijk dateert van 1989. Toen werden meer dan 350 soorten planten vastgesteld. Inmiddels is gebleken dat er minstens 30 soorten zijn bijgekomen.

Uiterwaardpark Meinerswijk is ook een belangrijk vogelgebied. De vogelbevolking in het park is vanaf 1988 sterk toegenomen. Er zijn in totaal maar liefst 94 verschillende soorten broedvogels geteld. De populatie van de grauwe gans is in de laatste jaren bijvoorbeeld snel gegroeid. Bijzonder is het broeden van de oeverloper in Meinerswijk: een steltloper waarvan jaarlijks slechts enkele paren in Nederland broeden. Er zijn in de afgelopen jaren ook drie kwartelkoningen gehoord. Vanwege het karakter van het park neemt het aantal bos- en watervogels toe en het aantal weidevogels neemt iets af.

Meer informatie over Meinerswijk:

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Uiterwaardpark Meinerswijk"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*