Vitesse op de valreep naast FC Utrecht: 2-2

Vitesse heeft zondag voor het oog van ruim 16.000 toeschouwers in Gelredome met 2-2 gelijk gespeeld tegen FC Utrecht, de tegenvallende nummer vijf uit eredivisie. Hoewel Claudemir pas in de slotfase de thuisclub op gelijke hoogte bracht, kwam het punt Vitesse ten volle toe, omdat de ploeg de hele tweede helft speelde met de intentie om de voor rust opgelopen achterstand goed te maken.

Vitesse leek moed te hebben geput uit de onverwachte zege bij AZ van vorige week (1-2), want nadat een verre vrije trap van de Belg in Utrechtse dienst, Dries Mertens, in de zesde minuut buiten het bereik van Piet Vlethuizen tegen de paal was beland, ging de thuisploeg op zoek naar de openingstreffer. Die kwam er ook in de 27e minuut vanaf elf meter. Lasse Nilsson mocht aanleggen voor zijn vijfde seizoenstreffer, nadat Paul Verhaegh binnen de zestien was getorpedeerd door Jean-Luka Nijholt. De Zweed stuurde Michel Vorm de verkeerde kant op: 1-0.

Lang kon Vitesse niet genieten van de voorsprong. Koud drie minuten later kon Piet Velthuizen een afstandsschot van Dries Mertens niet onder controle krijgen en oud-Vitessenaar Ricky van Wolfswinkel, die door een kinderachtig deel van het publiek bij elke actie werd uitgefloten, was er als de kippen bij om de nauwelijks verdiende 1-1 binnen te tikken. Het was een van de eerste foutjes van de doelman in dit seizoen. Tien minuten later ontsnapte de gevaarlijke Jakub Mulenga aan de aandacht van de Vitesse-verdediging en hij liet Velthuizen kansloos: 1-2, tevens de ruststand.

Het duurde ruim een kwartier in de tweede helft voordat Vitesse zich over deze tegenslag wist heen te zetten en gesteund door het publiek op zoek ging naar de 2-2. De ploeg ontbrak echter een beetje creativiteit en kende ook geen greintje geluk, want altijd kon wel weer een Utrecht-speler de bal onderscheppen. Achterin werd noodgedwongen ook wat meer ruimte weggegeven. Tim Cornelisse schoot echter voorlangs, Mulenga stuitte op Velthuizen en Mertens zag een vrije trap gekeerd worden met een katachtige reflex van de doelman. Vitesse gaf niet op en kreeg loon naar werken in de 89e minuut door een fraaie treffer van Claudemir, na voorbereidende acties van Onur Kaya en een slimme hakbal van de ingevallen Nicky Hofs: 2-2.

Op de foto (bron: vitesse.nl) Man of the Match Claudemir in actie.