Wethouder net op tijd voor nominatie Arnhem

Op 11 november a.s. sluit de inzendtermijn van nominaties voor de Groothertog van Alva Prijs, die in 2010 voor het eerst zal worden uitgereikt. Volgens insiders gooit Arnhem hoge ogen.
De Prijs is ingesteld om aandacht te vragen voor krachtig bestuur en innovatieve rekenmethoden in tijden van crisis. Daarmee worden slepende procedures versneld en kan Nederland zichzelf uit het recessiemoeras trekken, zonder te hoeven bezuinigen op voorzieningen voor burgers en ondernemers.

Wat dat betreft kan Arnhem bogen op een imposant track record. Zo ligt het voorbeeld van de Van Heemstralaan velen nog vers in het geheugen. Bij de besluitvoorbereiding over de asfaltering mochten niet-stemmers worden geteld als medestanders, anders zou het inspraakproces te veel tijd kosten.

Historische basis
De basis voor de succesvolle kandidatuur is al gelegd in 2007. Een woordvoerder vertelt: “Na het Preferendum wisten wij dat er meer mogelijk moest zijn met enqu√™tes en tellingen. Daarom is participatie een vast onderdeel van het beleid geworden. Het budget voor het narekenen van het aantal voorstanders is inmiddels vertienvoudigd, maar zolang de limiet van 23 miljoen nog niet is gehaald zitten wij veilig.”

Grote troef
Het klapstuk van de Arnhemse kandidatuur is de Nota Parkeren Waar je Wezen Moet. Lange tijd zag het er naar uit dat deze Nota niet op tijd gereed zou zijn om als Nominatiedocument te kunnen dienen, maar door een heroïsche inspanning van de Afdeling Verkeer zijn meer dan 1200 bezwaren en zienswijzen vakkundig opgestapeld en omgeteld tot voorstandersverklaringen.

Al in de oorspronkelijke Nota rekende de verkeerswethouder op onnavolgbare wijze voor hoe elke telling zal leiden tot hogere opbrengsten van betaald parkeren. Rekent u even mee? (Voor de Alfa¬¥s onder de lezers: het gaat niet alleen om de percentages en getallen, maar vooral om de goed over de week gespreide plaatsing van de woorden “als”, “en” en “of”. Daardoor zal iedere telling tot de gewenste resultaten leiden. Om dat kracht bij te zetten zijn de woorden “structureel” , “vergelijkbaar”, “nodig”, “kunnen” en “combinatie” toegevoegd, waarmee we straks nog alle kanten op kunnen, zodat op ieder moment een willekeurige selectie van oude tellingen opnieuw kan worden samengesteld voor de gewenste uitkomst.)

Betaald parkeren op maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot en met 18.00 uur wordt ingevoerd als op een doordeweekse dag of zaterdag de parkeerdruk overdag groter is dan 80% en in de avond en/of nacht lager is dan 90%.

Betaald parkeren op maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot en met 23.00 uur wordt ingevoerd als op een doordeweekse dag of zaterdag de parkeerdruk overdag groter is dan 80% en in de avond en/of nacht hoger is dan 90%.

Betaald parkeren op maandag tot en met zaterdag van 18.00 uur tot en met 23.00 uur wordt ingevoerd als op een doordeweekse dag of zaterdag de parkeerdruk overdag lager is dan 80% en in de avond en/of nacht hoger is dan 90%.

Betaald parkeren in de avonduren wordt afgeschaft als de parkeerdruk tussen 18.00 uur en 23.00 uur structureel gedaald is tot onder 60%.

Betaald parkeren overdag wordt afgeschaft als de parkeerdruk tussen 09.00 uur en 18.00 uur op doordeweekse dagen en zaterdag structureel gedaald is tot onder 60%.

De tellingen worden verricht per straatdeel; het gedeelte van een straat tussen twee zijstraten. Op die wijze kunnen verschillende combinaties van mogelijkheden worden gemaakt terwijl anderzijds de specifieke knelpunten zichtbaar blijven. De tellingen worden verricht op maatgevende momenten. Deze zijn in ieder geval op zaterdagmiddag, op een doordeweekse ochtend, middag, avond en in een nacht. Afhankelijk van de omstandigheden kan aanvullend worden geteld op specifieke dagen, zoals op koopzondag en koopavond.

Als een probleem wordt geconstateerd kan de gemeente besluiten om op vergelijkbare tijdstippen vergelijkende tellingen uit te voeren in het betreffende gebied. Volgens het Rekenkamer Handboek betekent vergelijkbaar in het Arnhems: wij kiezen wat ons op dat moment voor de besluitvorming het beste uitkomt. En wat niet wordt geteld, steunt ons beleid.

Mocht het oprekken van de vergelijkbaarheid niet voldoende opleveren, dan kunnen ook de meetmomenten (vakantie of koopavond) en de criteria worden veranderd. De eerste maatregel is al in de Nota van Wijzigingen genomen: “Mocht het nodig zijn, dan kan de telling ook zo worden uitgevoerd dat bij een parkeerdruk meer dan 85% overdag en 95 % ’s avonds of ’s nachts betaald parkeren wordt ingevoerd, en niet bij respectievelijk meer dan 80% en 90%.”

En als dat allemaal niet helpt zijn er altijd nog de ontsnappingsclausules. Ooit zal het moment komen dat het geld voor (extra) tellingen op is. Wijken waar op dat moment nog minder dan vier straatdelen zijn geteld, kunnen dan niet meer worden doorgeteld. Daarvoor is er formule W (genoemd naar George W Bush), een manier om met een druk op de Ctrl-W knop bestaande telresultaten te extrapoleren naar andere straten en staten. Zo wordt de telling van, bijv. het aantal bomen op de Apeldoornseweg maatgevend voor het aantal betaald parkeerplaatsen op het Burgemeestersplein.

Reservegetal
Mochten de parkeerdruktelling op zichzelf onvoldoende zijn om de Groothertog van Alva Prijs in de wacht te slepen, dan bevat de Nota nog een tweede staaltje hogere telkunde.
“Bedrijfsvergunningen worden uitgegeven aan het bedrijf. Voorgesteld wordt om maximaal vijf bedrijfsvergunningen per bedrijf te verstrekken, waarbij de 2e tot en met de 5e vergunning tijdelijke parkeervergunningen zijn. Deze tijdelijke vergunningen kunnen worden ingetrokken als er een wachtlijst ontstaat voor eerste vergunningen.
Het aantal vergunningen dat men kan aanvragen is afhankelijk van het aantal arbeidsplaatsen in het bedrijf.” (‚Ķ). Daarbij geldt de navolgende instructie voor de tellers (uit het uitgelekte concept programma van eisen voor de aanbesteding van de nieuwe software voor het parkeertelbedrijf): Mocht het nodig zijn om als arbeidsplaatsen ook deeltijdWWers en vacatures mee te tellen, of juist niet, of om parttimers als fulltimers te tellen, of andersom, om werknemers in buitenlandse dochterbedrijven en joint ventures na een fusie of afsplitsing wel of niet mee te tellen, om mutaties na het eerste telmoment wel of niet mee te tellen, om forensen met een OV kaart wel of niet mee te tellen, om gedetacheerden die werken in Nijmegen wel of niet mee te tellen, om werknemers van vestigingen in andere wijken op te tellen bij de ene of de andere vestiging, om bij een bedrijfsovername de werknemers van het overnemende bedrijf op te tellen of af te trekken, en dat iedere keer te herhalen als er in de loop van het jaar iets verandert zodat wel of niet een gewogen gemiddelde kan worden bepaald: dat mag allemaal, als het maar geld oplevert.

En als je een keer geen tijd hebt om te tellen, dan bel je gewoon de Kamer van Koophandel. Wie een telling in twijfel trekt moet zijn tijdelijke vergunning inleveren en komt met zijn tegentellingen weer onderaan de wachtlijst te staan. Als er vervolgens bij het bereiken van de top van de wachtlijst een foutje in de telling wordt geconstateerd (zie boven) dan wordt de aanvrager weer terug naar af gestuurd.

En mochten de parkeerdruktelling en de arbeidsplaatsentelling op zichzelf nog onvoldoende opleveren om de nominatie veilig te stellen, dan zijn er nog de steunberekeningen van de Laanvariant en de museumparkeerplaatsen. Als er dus een prijs is die Arnhem eigenlijk niet kan ontgaan, dan zijn de bookmakers het er wel over eens dat dat de Groothertog van Alva Prijs is.

Film
Mocht Arnhem de Groothertog van Alva Prijs winnen, dan zal een deel van de opbrengst worden gebruikt voor het maken van een Film over Parkeerdruk. Het script is al klaar. In de spectaculaire slotscene worden net zolang auto´s op een parkeergarage gereden totdat de ingang instort. De Parkeerdruk is dan het gewogen gewicht van alle auto´s die langer dan een uur achtereen stilstaan, gedeeld door het gewogen gewicht van alle auto´s die nog staan te wachten op de brug.

Een apetrotse scenarioschrijver licht toe: “Ik had eigenlijk een science fiction roman willen schrijven over Jacques Tati, maar dit is veel leuker. Ik sta te trappelen om te beginnen. Het budget voor de film is gebaseerd op opnames bij het station. Als we niet snel zijn, moeten we straks de hele set nabouwen in Schuytgraaf. Maar gelukkig hebben wij op tijd een filmrisicoverzekering afgesloten. De koopsom is geparkeerd bij DSB en van de provisie hebben wij het script gemaakt. Ze kunnen dus tellen wat ze willen, de uitkomst blijft hetzelfde. Zo, nu eerst een Bavaria. Of is het nog geen 11 11?”

Prestigieuze prijs voor vertrekkende bestuurders
In maart 2010 wordt voor het eerst de Jaarlijkse Groothertog van Alva Prijs uitgereikt. Deze prijs, voor slecht luisteren en volksverlakkerij, is ingesteld om een historische belastingverhoging van 440 jaar geleden te herdenken. De prijs is genoemd naar de Groothertog van Alva, die Nederland met strakke hand de Tachtigjare Oorlog heeft ingeleid.

De Groothertog van Alva Prijs bestaat uit een standbeeld (foto), een commissariaat bij projectontwikkelaars Phanos, een eigen afrit naar de A15, een magisch realistisch schilderij uit Wognum en erelidmaatschappen van judovereniging Bushi, musicalvereniging Kleine Kees en de Eerste Jeu de Boulesvereniging Arnhem.

De nominatie voor de Groothertog van Alva Prijs moet worden gesteund door drie markpartijen. Met Vitesse, Afab (“Neem geen genoegen met 20%, het moet minstens 80% zijn”) en Phanos in de buurt was dat een fluitje van een cent.

Toch is niet iedereen gelukkig met de nominatie voor alweer een prijs. Volgens een aanhanger van de PVV is de prijs het zoveelste voorbeeld van de islamisering van Nederland: “Het zou mij niets verbazen met zo¬¥n naam. Al Va, was dat niet die Irakese wiskundige die de progressieve belastingheffing heeft uitgevonden?”

Maar een buitenlands CDA-lid nuanceert: “Iedereen weet dat een Groothertog, een Alva of een Von Luxemburg, belangrijker is dan een gewone hertog, zoals die Van Gelre uit Nijmegen. Daar denken ze dat Alva een Limburgs biertje is, maar wij weten wel beter. Wij zouden juist trots moeten zijn op onze kandidatuur. Wisten jullie wel dat Alva in Zeeland heeft gewoond en in het weekend gewoon een oranje baret droeg? Dat zegt toch genoeg.”

Maar een woordvoerder ontkent alles : “Flauwekul. Commissarissen bij Phanos verdienen ver onder de Europese Balkenendendenorm. Wat was je vraag ook alweer?”

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Wethouder net op tijd voor nominatie Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*