Winnaar ontwerpwedstrijd oplaadpunt voor elektrische auto’s bekend

Gistermiddag werd in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem de winnaar bekend gemaakt van de ontwerpwedstrijd voor oplaadpunt voor elektrische auto’s bekend gemaakt.

Uit de 57 inzendingen werden vier finalisten gekozen. Zij presenteerden op donderdag 12 november jl. hun uitgewerkte ontwerp aan een zevenkoppige jury. Na uitvoerig juryberaad werd de ‘LoLoo’ van Floris Schoonderbeek, Dirk Claessens en Maarten Verweij (de laatste twee van bureau Sinds 1416) uiteindelijk gekozen tot het winnende ontwerp.

Na een introductie door journalist en fan van het elektrisch rijden Joris Luyendijk, lichtte Tamara Rookus, directeur O.P.A. de wedstrijd en het juryrapport toe. Daarna was het aan wethouder Cees Janssen om de prijswinnaar bekend te maken.

Floris Schoonderbeek / Sinds 1416 from Syntens on Vimeo.

Klik hier voor de filmpjes van alle finalisten.

Het ontwerp Loloo wint, omdat het geen paal is. De ontwerpers hebben de opgaven volgens de jury als beste begrepen: zij zien in wat het betekent om op grote schaal oplaadpunten te integreren en hebben ervoor gekozen geen ‘paal’ te ontwerpen. Aspecten als beheer en onderhoud, kosten en marketing zijn optimaal meegenomen. Hieruit blijkt dat de ontwerpers aanvoelen wat er nog meer bij komt kijken dan alleen het onwerp van een oplaadpunt. De hoofdvraag die de winnaars van deze wedstrijd zichzelf gesteld hebben is ‘Hoe introduceer je een infrastructuur voor elektrisch rijden in Nederland’.

De inpasbaarheid van het ontwerp heeft veel zwaarder gewogen in de beoordeling dan de fysieke uitstraling van het ontwerp. De jury noemt het ‘een bescheiden ontwerp, flexibel met een eenvoudige vormgeving. Geen icoon, maar wél heel herkenbaar.’ Dit ontwerp voor een oplaadpaal won, juist omd√°t het geen paal is. De LoLoo kan moeiteloos op straat, in parkeergarages, op privé-terreinen worden toegepast. Het is goed te integreren met bestaand straatmeubilair,’ aldus de jury.

Winnaars ontwerpwedstrijd oplaadpunt elektrische auto’s from Arnhem Direct on Vimeo.

10.000 oplaadpunten
Oplaadpunten zullen straks vaker in het straatbeeld te zien zijn: via e-laad.nl zullen de regionale netbeheerders de komende drie jaar 10.000 oplaadpunten realiseren. Het winnende ontwerp wordt eerst in een kleine serie van maximaal tien oplaadpunten uitgevoerd en in een aantal gemeenten, waaronder Arnhem, geplaatst.

Load Location
De naam van het ontwerp – LoLoo, geïnspireerd op ‘Load Location’ – leent zich daarnaast goed voor een campagne om elektrisch rijden te stimuleren. ‘Ik ga even mijn auto LoLoo’en’, of ‘Deze stad is LoLoo-vriendelijk’.’ LoLoo-oplaadpunten zullen straks vaker in het straatbeeld te zien zijn.

Deze wedstrijd is een onderdeel van Power2Arnhem en een initiatief van netbeheerder Liander, het Ontwerp Platform Arnhem, Syntens, de Gemeente Arnhem en de stichting e.laad.nl.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Winnaar ontwerpwedstrijd oplaadpunt voor elektrische auto’s bekend"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*