Zaterdag rijstplantdag bij monument ‘Sawah Belanda’

Rijst planten op 'Sawah Belanda' (Foto: Harry Gerritsen)

ARNHEM – Aanstaande zaterdag (30 juni) gaan vrijwilligers vanaf 11.00 uur weer rijst planten op de sawah die onderdeel uitmaakt van het monument ‘Sawah Belanda’. Het monument is naar een idee van Marion en Joyce Bloem in 2006 gerealiseerd in Park Sacre Coeur achter verzorgingstehuis Regina Pacis.

De rijstplantjes worden opgekweekt door leerlingen in de kassen van MBO-school Groenhorst in Velp onder leiding van een docent. De rijstzaden zijn gedoneerd door een Italiaanse sponsor.

Vrijwilligers zijn zaterdag van harte welkom om mee te helpen om de vele honderden plantjes op de sawah in de grond te zetten. Het is aan te bevelen om daarvoor laarzen aan te trekken, maar de meeste vrijwilligers verrichten de werkzaamheden met blote voeten. Rijst is namelijk een plant die het beste gedijt op een veld dat voortdurend onder water staat tot de rijst rijp is en geoogst kan worden. Naar verluid zal burgemeester Ahmed Marcouch zaterdag ook bij het rijst planten gaan meehelpen.

De oprichting, onderhoud en instandhouding van het monument Sawah Belanda en de gelijknamige sawah is een initiatief van de Stichting Monument Sawah Belanda.

Die stichting organiseert ook de jaarlijkse Indië-Herdenking op 15 augustus.

 

Reacties