Boosheid om verkoop schilderij Arnhemse actrice

Ophef in cultureel Arnhem. De gemeente Arnhem veilt ruim 4.000 kunstwerken die zij in depot heeft. Tussen de schilderijen zit ook een portret van de Arnhemse actrice Liesje Hoomans.

Het portret hing jarenlang in de foyer van de Arnhemse schouwburg, maar nu wordt het geveild. Openingsbod: een tientje. De opbrengst van de kunstveiling komt ten goede aan de Voedselbank.

Oud-gemeentesecretaris Herman Hofman heeft geen goed woord over van de actie van de gemeente. Als gemeentesecretaris gaf hij in 1975 opdracht tot het maken van het schilderij.

Tegenover de Gelderlander zei Hofman: “Het is respectloos en Arnhem onwaardig dat haar portret nu geveild wordt met een tientje als inzet. De gemeente zou het werk terug moeten nemen en opnieuw moeten ophangen in de schouwburg.”

Hofman houdt Cultuur-wethouder Gerrie Elfrink (SP)verantwoordelijk voor de actie.
“Deze wethouder weet niet waarover hij het heeft. Als hij niet wist wie Elise Hoomans is geweest, dan heeft hij alle gelegenheid gehad het schilderij terug te nemen uit de veiling en te verklaren dat sprake is geweest van ‘een misverstand’”, schrijft Hofman in een mailbericht aan vrienden.

Elfrink piekert er niet over om het schilderij uit de veiling te halen. Tegenover de Gelderlander verklaart de wethouder dat er al 190 euro op het schilderij is geboden.

Hofman: “Dat schilderij is wel 10.000 tot 12.000 euro waard.”

Elfrink, smalend: “Het museum heeft alle te veilen werken bekeken. Maar kunstgoeroe Hofman, de grote cultuurgod, weet het natuurlijk beter.”

Herman Hofman doet een oproep om de gemeente kenbaar te maken dat de veiling van het bewuste portret ‘Arnhem onwaardig’ is.
“Laat burgemeester Herman Kaiser van Arnhem weten dat dit een slechte zaak is.”

De gemeente Arnhem eerde met het schilderij de actrice die bijna twintig jaar lang de artistieke leiding had van Toneelgroep Theater:de voorloper van de huidige Toneelgroep Oostpool. Liesje Hoomans ontving in 1965 de erepenning van de Arnhemse schouwburg. In 1975 werd zij geëerd met een schilderij.

foto: Het bewuste portret van Liesje Hoomans, door Emile Emile Viegers. (Detail.)

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Boosheid om verkoop schilderij Arnhemse actrice"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*